Alweer blokkeert China de havens van Taiwan

Een Chinese marinevloot, waaronder een vliegdekschip en torpedobootjagers, is maandag begonnen aan een grote militaire oefening rond Taiwan. Ook de Chinese luchtmacht neemt deel aan de training, die volgens een verklaring van de Chinese militaire leiding onder meer bedoeld is om een blokkade van Taiwanese havens te oefenen. Op een door het leger gepubliceerde kaart is te zien dat ten noorden, ten oosten en ten zuiden van Taiwan oefeningen en patrouilles plaatsvinden.

Ook ten westen van Taiwan zijn Chinese schepen actief. De kustwacht van de Volksrepubliek zou onder meer de wateren zijn binnengedrongen van de Matsu-eilanden, die tot Taiwan behoren maar slechts enkele kilometers voor de kust van het Chinese vasteland liggen. Schietoefeningen of raketlanceringen werden maandag niet gemeld.


Lees ook

Nieuwe Taiwanese president Lai wil de balanceeract van zijn voorganger voortzetten

Lai Ching-te, die zaterdag werd verkozen tot president van Taiwan, op campagne in de hoofdstad Taipei.

De oefening, ‘Verenigd Zwaard 2024B’ gedoopt, komt niet onverwacht. Afgelopen donderdag hield Taiwans president Lai Ching-te een toespraak ter gelegenheid van Taiwans nationale feestdag. Vooraf werd er al op gerekend dat China daarop zou reageren met een oefening. Na het aantreden in mei van de door Beijing als „geharde separatist” beschouwde Lai hield China al een vergelijkbare oefening, ‘Verenigd Zwaard 2024A’. Ook toen werd een blokkade gesimuleerd van het zelfstandig bestuurde eiland, dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie.

Donderdag al haalde China fel uit naar Lai. Die had gezegd dat China geen recht had om Taiwan te vertegenwoordigen en dat hij zijn belofte gestand zou doen zich te verzetten tegen iedere Chinese poging om Taiwan te annexeren. Maar verder sloeg hij een verzoenende toon aan. Zo zei hij bereid te zijn met de Volksrepubliek samen te werken op het gebied van klimaatverandering en de bestrijding van infectieziekten. Maar volgens het Chinese Bureau voor Taiwanese Zaken had Lai met zijn toespraak de spanningen bewust vergroot, en de vrede en veiligheid in de regio ernstig ondermijnd.

De huidige oefeningen moeten volgens legerwoordvoerder Li Xi dan ook beschouwd worden als een „krachtige waarschuwing” tegen de „separatistische activiteiten van Taiwans onafhankelijkheidselementen”. Zondag publiceerde het Chinese leger al een filmpje waarmee het zijn paraatheid zei te willen demonstreren. Daarin zijn onder meer onderzeeërs, mobiele raketinstallaties, gevechtsvliegtuigen en landingsvoertuigen te zien.

Sancties

Taiwan en de Verenigde Staten hebben de oefening veroordeeld. Volgens woordvoerder Karen Kuo van president Lai moet China „de realiteit van het bestaan van de Republiek China [Taiwan] onder ogen zien” en „de keuze van het Taiwanese volk voor vrijheid en democratie respecteren”.

Naast de oefening heeft China maandag ook sancties opgelegd aan twee Taiwanezen. Parlementslid Puma Shen is de oprichter van de Kuma [Zwarte Beer] Academie, die trainingen organiseert voor Taiwanese burgermilities. Hij mag China niet meer in. Dat geldt ook voor zakenman en democratisch activist Robert Tsao, oprichter van chipbedrijf UMC. Hij doneerde in 2022 ruim 17 miljoen euro aan de Kuma Academie.

Taiwanese burgers komen vaker in het vizier van China. In juni scherpte Taiwan het reisadvies naar het Chinese vasteland aan, nadat Beijing de wet aanpaste om „fanatieke Taiwanese separatisten” voortaan de doodstraf te kunnen opleggen. Vorige maand kreeg de Taiwanese politicus Yang Chih-yuan, die in 2022 in China werd gearresteerd, negen jaar gevangenisstraf.