Tientallen doden in Centraal-Gaza door Israëlische aanvallen op schoolgebouw, waar ook poliovaccinaties werden gegeven

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft zondagavond bij monde van zijn woordvoerder gereageerd op het Israëlische leger dat diezelfde dag met tanks een VN-basis in het zuiden van Libanon binnendrong. Daarbij raakten vijftien VN-militairen gewond.

Guterres noemde de Israëlische operatie „zeer zorgwekkend” en zei dat een aanval op vredestroepen kan worden bestempeld als een oorlogsmisdaad. Israël beweert dat zich rondom de vredesbasis Hezbollah-strijders zouden bevinden.

Volgens UNIFIL, de VN-vredestroepen in Libanon, vernielden twee Israëlische tanks zondagochtend de hoofdingang van de basis en reden daarna het terrein op. Israël spreekt van een reddingsoperatie en zegt dat het twee militairen probeerde te evacueren. Zo’n vijftien UNIFIL-militairen liepen huidirritatie op door de rook die ontstond toen rookgranaten op honderd meter van de basis ontploften. Het Israëlische leger zou door middel van een rookgordijn de reddingsoperatie aan het zicht te onttrekken.

‘Partijdigheid’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep UNIFIL zondag op om uit het gebied te verlaten. „Het moet nu worden gedaan, onmiddellijk”, zei hij in een videoboodschap aan Guterres, die hij een ruim een week geleden nog tot persona non grata had verklaard. Volgens Netanyahu is UNIFIL „een levend schild” voor Hezbollah. Voor die bewering is geen bewijs. Al jarenlang beschuldigt Israël UNIFIL van partijdigheid en nutteloosheid.

UNIFIL is al decennia actief in het gebied, om de vrede te bewaken. Nu er van vrede geen sprake is, monitort UNIFIL de situatie aldaar. Dat is Israël al langer een doorn in het oog. Het leger zou afgelopen week bijvoorbeeld surveillancecamera’s van de blauwhelmen hebben kapotgeschoten en een granaat hebben afgevuurd op een wachttoren bij het hoofdkwartier van UNIFIL.

UNIFIL-vredestroepen in het grensgebied tussen Libanon en Israël.
Foto Thaier Al-Sudani/Reuters