Centrumlinkse oppositie wint verkiezingen in Litouwen: steun voor optreden tegen dreigend Rusland

In Litouwen heeft de centrumlinkse oppositiepartij Sociaal Democraten (SD) zondagnacht de verkiezingen gewonnen. Met 91 procent van de stemmen geteld is dat zo goed als zeker. SD zal de komende tijd proberen een meerderheidscoalitie te vormen. Als het aan partijleider Vilija Blinkeviciute ligt, wordt dat een coalitie met twee andere linkse partijen.

Met een linkse coalitie is de kans groot dat Litouwen zich de komende tijd hard blijft opstellen tegen Rusland, met hoge militaire uitgaven om het land te beschermen tegen Russische dreiging en agressie. Het afgelopen jaar ging in Litouwen 3 procent van het bruto binnenlands product naar defensie.

Litouwen grenst aan de Russische enclave Kaliningrad en aan Wit-Rusland, een hechte bondgenoot van Rusland. Een peiling van afgelopen mei wees uit dat driekwart van de inwoners gelooft dat Rusland Litouwen in de nabije toekomst zal aanvallen.

De sociaaldemocraten lieten zondag met 20 procent van de stemmen de huidige regeringspartij (Vaderland Unie Litouwse Christendemocraten) en de populistische partij Dageraad van Nemunas achter zich, met respectievelijk 17 en 15 procent van de stemmen.


Lees ook

‘Wij in Litouwen kennen de Russische agressie’ – NRC

Inwoner van Vilnius verbrandt zijn Russische paspoort voor de Russische ambassade uit protest tegen de Russische aanval op Oekraïne.