Wat vindt NRC | Misstanden in Turkse uitzendcentra zijn ook Europees probleem

Terwijl Europese regeringen onder druk van radicaal-rechts eisen dat de EU een harder migratiebeleid voert, blijkt in de praktijk dat dit allang gebeurt. Er waren al langer signalen, maar nieuw onderzoek van NRC, onderzoekscollectief Lighthouse en acht Europese mediapartners laat nu voor het eerst overtuigend zien hoe de EU in Turkije meebetaalt aan de gedwongen en vaak gewelddadige uitzetting van asielzoekers naar onder meer Syrië en Afghanistan. Een centrale rol hierbij is weggelegd voor de 32 detentiecentra die Turkije inmiddels rijk is. Naar vrijwel alle centra, zo werd vastgesteld, stroomt in meer of mindere mate Europees geld.

Daarmee wordt van alles gefinancierd: uitbreidingen, renovaties, de verhoging van hekken, spullen voor de inrichting. Wat de EU echter vooral doet, is de ogen sluiten. Vluchtelingen worden aangehouden en (waarschijnlijk ook) uitgezet met busjes waar een EU-logo op staat. In de centra leven ze in mensonterende omstandigheden, dicht op elkaar gepakt. Ze worden geslagen of bedreigd als ze niet meewerken aan hun „vrijwillige terugkeer”. Hun verklaring om ‘vrijwillig’ te vertrekken wordt vervolgens op camera vastgelegd. Vragen om een advocaat levert eveneens klappen op.

In 2016 sloot de EU een migratiedeal met Turkije. Het zou meer vluchtelingen opvangen in ruil voor financiële steun. Een belangrijk onderdeel van dit akkoord is echter nooit goed van de grond gekomen: de EU zou voor elke door Turkije opgevangen Syriër zelf ook een Syriër opnemen. Dat is maar mondjesmaat gebeurd, en in combinatie met de economische crisis in Turkije is het draagvlak voor asielzoekers ingestort. De nadruk ligt nu op uitzetting. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya spreekt trots van „de grootste deportatiegolf aller tijden”.


Lees ook

Mishandeld in een Turks uitzetcentrum. ‘Dit project is gefinancierd door de EU’

Het uitzetcentrum in Tuzla even buiten Istanbul, waar veel gedetineerden die we spraken vastzaten. De EU betaalde voor herinrichtingskosten.

De Europese Commissie ontkent niet dat er problemen zijn, maar legt de verantwoordelijkheid bij Turkije. Dat is te gemakkelijk, het gaat immers ook om EU-geld. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat het beleid behalve mensonterend ook contraproductief is. De jacht op asielzoekers en het vooruitzicht van een gewelddadige uitzetting naar onveilige landen zorgt ervoor dat nog meer mensen snel naar de EU willen. Het wordt gezien als een belangrijke pushfactor naar Europa. Illegale migratie is geen ‘natuurfenomeen’, maar het resultaat van politieke keuzes.

Met het ontwikkelen van een migratiebeleid is op zichzelf niets mis, maar als het niet werkt of leidt tot grove mensenrechtenschendingen, dan wordt het tijd om iets anders te proberen. De EU vergrijst snel. Het opvangen van deze vergrijzing kan met meer of met minder migratie, maar in beide gevallen gaat het om keuzes met consequenties. Het is de taak van de politiek om dit uit te leggen. Als Europeanen menen dat ze zonder migratie kunnen, zullen ze (veel) langer moeten doorwerken of genoegen moeten nemen met een lager welvaartsniveau. Dat kan ook, in Japan is het zo gegaan, maar als er geen bereidheid is om offers te brengen, zal migratie waarschijnlijk nodig zijn.

In de eerste plaats is een slim migratiebeleid nodig. Niet met de ogen dicht, maar met de ogen open. Een beleid waarbij het toelaten van asielzoekers een gecontroleerde keuze is. Helaas gaat het debat een andere kant op. Voor de top van EU-leiders deze week, die onder meer over migratie zal gaan, is de denkrichting duidelijk: het falende EU-model in Turkije is wat veel EU-regeringen betreft juist de blauwdruk voor menig ander land rondom de Middellandse Zee.


Lees ook

‘Grove schendingen van mensenrechten met medeweten van Europese Unie zijn onacceptabel’

Uitzetcentrum waar Syrische vluchtelingen worden vastgezet, bij de stad Gaziantep.