Israëlisch leger roept Zuid-Libanezen op te evacueren en waarschuwt dat het ambulances zal aanvallen

Het Israëlische leger heeft zaterdag evacuatiebevelen uitgegeven in Zuid-Libanon en zegt inwoners „niet terug te keren” naar dit gebied. Dat melden internationale persbureaus op basis van berichtgeving van het leger. 

„Israël blijft Hezbollah-doelen in of nabij uw dorpen aanvallen”, riep een Arabischsprekende legerwoordvoerder van Israël de Libanese inwoners op. „Ga niet naar het zuiden; iedereen die naar het zuiden gaat, riskeert zijn leven in gevaar te brengen.”

Ambulances aanvallen

In een ander bericht riep het leger gezondheidsmedewerkers in Libanon op om geen gebruik te maken van ambulances, omdat deze door Hezbollah-strijders gebruikt zouden worden. Israël zal niet schromen ambulances aan te vallen: het leger neemt „maatregelen tegen elk voertuig dat gewapende individuen vervoert, of het nu een ambulance is of niet”, aldus de woordvoerder. 

Israël heeft naar verluidt inlichtingen ontvangen dat Hezbollah-strijders wapens verplaatsen door middel van ambulances, al is deze informatie niet onafhankelijk te verifiëren. „We vragen medische teams om elk contact met leden van Hezbollah te vermijden en niet met hen samen te werken.”

Het aanvallen van ambulances en medisch personeel in oorlogsgebieden is in principe in strijd met het internationaal recht. Het is aan het Israëlische leger om te bewijzen dat ambulances uitsluitend worden gebruikt door Hezbollah voor militaire doeleinden.

Een uitgebrande ambulance en een ander voertuig op vrijdag in het zuiden van Libanon.
Foto AP