Massaontslag bij Boeing: topman kondigt aan 17.000 banen te schrappen

Boeing gaat in de komende maanden ongeveer 10 procent van alle werknemers ontslaan, dat zijn in totaal zo’n 17.000 banen die worden geschrapt. Dat heeft de sinds dit jaar nieuwe topman Kelly Ortberg vrijdag tegen zijn personeel gezegd. Het gaat financieel niet goed met het bedrijf, dat ook al bijna een maand in stroeve cao-onderhandelingen zit met stakende werknemers.

„Ons bedrijf verkeert in een moeilijke positie”, schreef Ortberg aan zijn personeel, waarna hij aanvulde dat hij zich genoodzaakt voelt de kosten van Boeing te drukken. In het afgelopen kwartaal draaide Boeing een verlies van zo’n 1,3 miljard dollar (ongeveer 1,18 miljard euro). 

Ook wordt de lancering van een nieuw toestel, de Boeing 777X, opnieuw uitgesteld. De 777X zou oorspronkelijk in 2020 in gebruik worden genomen, maar het bedrijf had problemen met het ontwerp en de certificering. Toen werd de lanceerdatum al verplaatst naar 2025, maar Ortberg kondigde vrijdag aan dat dit nóg een jaar langer gaat duren.

Stakingen  

Het bedrijf, gevestigd in de Verenigde Staten, heeft wereldwijd ongeveer 170.000 werknemers, van wie de meesten werkzaam zijn in fabrieken in Washington en South Carolina. Sinds een maand zijn meer dan dertigduizend fabrieksmedewerkers aan het staken uit onvrede over hun cao. 

De werknemers hebben nog altijd geen akkoord bereikt, al had Boeing wel tijdelijke verlofregelingen ingesteld. Die regelingen zullen worden opgeschort vanwege de dreigende ontslagen, zei Ortberg. Afgelopen week is twee dagen op rij onderhandeld, opnieuw zonder resultaat. Het is niet bekend wat het massaontslag voor de cao-onderhandelingen zal betekenen.


Lees ook

Boeing bekent schuld aan misleiding FAA en krijgt een boete van 243,6 miljoen dollar

Nadat dit voorjaar was gebleken dat Boeing de voorwaarden van een schikking uit 2021 had gebroken, gafhet Amerikaanse ministerie van Justitie het bedrijf de keuze: óf een nieuwe schikking óf een strafzaak vanwege de fraude.