‘De bruidsweken zijn voorbij’, aldus CBS. Vijf momenten van de live interviews tijdens tijdens de mediablitz van Kamala Harris

„Ik houd van presidentskandidaten die zich laten interviewen.” Aan tafel bij de talkshow The View lachen zes interviewers, onder leiding van actrice Whoopi Goldberg, het uit met Kamala Harris als gast. De sneer is gericht aan presidentskandidaat Donald Trump, die als eerste presidentskandidaat sinds 1968 een gesprek met 60 Minutes een week vooraf had afgezegd, omdat hij niet gefactcheckt wilde worden.

Donderdag eindigde de ‘mediablitz’ die Harris’ campagneteam had ingezet, een kleine maand voordat Amerika definitief een nieuwe president kiest. Harris moest niet alleen kijkers en luisteraars overtuigen van haar plannen, maar zich ook beter laten zien, haar empathische kant tonen en wat prijsgeven over haar persoonlijke leven.

Ze had sinds haar acceptatie van de nominatie kritiek gekregen omdat ze te weinig met de media sprak en te weinig live interviews was aangegaan. Kon ze ook buiten een vast script werken? Ze begon soms wat gespannen, maar uitglijders waren er niet. Ze wist zich als duidelijke tegenhanger van Trump te manifesteren. Enkele opvallende momenten in vijf mediaoptredens:

1. The View

The View was de aftrap van de mediatour. Hoewel Harris tussen zes sympathisanten zat (Goldberg kondigde haar alvast aan als ‘de volgende president van de Verenigde Staten’) werd het haar niet alleen maar gemakkelijk gemaakt. „Wat zou ze de afgelopen vier jaar anders hebben gedaan dan Joe Biden?” was een vraag. Ze kon niet zo snel iets bedenken, antwoordde Harris, waarna ze opsomde wat Biden voor elkaar had gekregen. Later in het gesprek kwam ze erop terug en zei ze dat ze, anders dan Biden, een Republikein in haar ministersploeg wilde opnemen, voor een bredere besluitvorming.

Harris liet haar persoonlijke kant zien door te vertellen over haar moeder, die indertijd met kanker was gediagnosticeerd en hoe belangrijk het was dat de ‘sandwichgeneratie’ – die zowel voor ouders als kinderen zorgdragen – ondersteund wordt. Je waardigheid behouden als oudere en zo lang mogelijk thuis kunnen blijven, waren voor haar kernthema’s.

Losser werd ze toen Trumps leugens rondom de orkanen Helene en Milton ter sprake kwamen. „Hij ontbeert empathie. Hij praat niet over jou en je kinderen, maar hij praat over wat hij nodig heeft. Ik denk dat mensen een nieuwe generatie leiders nodig heeft die op problemen oplossen.” Het waren drie zinnen die, in verschillende variaties, in veel interviews zouden terugkeren.

2. 60 Minutes

Onderzoeksjournalist Bill Whitaker trapte dit gesprek af met: „De bruidsweken van de nominatie zijn voorbij.” Daarna stelde hij lastige vragen over Harris’ veranderde mening over de schaliegaswinning (eerst tegen, nu voor), over immigratiebeleid en Medicare. Het gaf Harris de kans om zich neer te zetten als iemand die naar argumenten durft te luisteren om tot nieuw inzicht te komen. Moeilijker werd het toen de Israëlische president Benjamin Netanyahu ter sprake kwam. Was hij niet een onbetrouwbare bondgenoot die zijn eigen gang ging? Harris ontweek de vraag en begon over het belang van een staakt-het-vuren. Whitaker herhaalde zijn vraag, een truc die hij vaker toepaste wanneer het antwoord hem te vaag was, waarop ze zei: „Sorry dat ik het zeg, maar de betere vraag is: is er een belangrijk verbond tussen de Amerikaanse bevolking en de Israëlische bevolking.” Met dit ontwijkende antwoord ging Whitaker wel akkoord.

3. Late Show with Stephen Colbert

Toen Harris bij komiek Stephen Colbert aanschoof, was inmiddels onthuld dat Trump coronatests aan Poetin had gestuurd voor privégebruik van de Russische president. Harris vond Trumps adoratie voor dictators en autoritaire leiders zorgelijk: „Hij heeft gezegd dat hij zelf een dictator wil worden vanaf de dag dat hij wordt gekozen.”

Aan het eind van het interview pakte Colbert twee blikjes bier. Miller High Life bier, gebrouwen in Wisconsin. „Die swingstate hebben we gehad”, prooste Colbert. Hij keek terug op de verloren verkiezing van Trump in 2020. „Weet je, toen je miljoenen banen verloor, verloor je productie, verloor je autofabrieken, verloor je verkiezingen. Wat ben je dan? Een loser”, zei Harris. „Dat is wat iemand tijdens een bijeenkomsten tegen me zei. Ik vond dat grappig.” Accuraat, oordeelde Colbert. Harris lachte en zei : „Dit is wat er gebeurt als ik bier drink.”

4. The Howard Stern Show

Het meest bewonderende interview vond plaats op de radio, toen Harris aanschoof bij Howard Stern, de interviewer die in 2006 door Time werd uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke personen ter wereld. „Er moet een einde komen aan de nachtmerrie die Trump voor de Verenigde Staten in petto heeft”, geeft hij als verklaring voor zijn uitgebreide interview met Harris. Een uur lang praten ze over hun favoriete Prince-nummer, haar eerste ontmoeting met haar man, haar studentenbaan bij McDonald’s en haar jeugd, waarin ze haar moeder en „de buurvrouw die we zagen als onze tweede moeder” en die voor haar en haar zusje zorgde wanneer haar moeder werkte, als voorbeeld zag. En ja, ook over Trump en politiek.

5. Call Her Daddy

Behalve de traditionelere mediaplatforms koos Harris ook voor podcasts, waaronder Call Her Daddy van Alex Cooper, om Generatie Z en jonge millennials te bereiken. Veertig minuten spraken ze over de misogynie van Trump, abortus, en hoe haar moeder haar leerde dat je altijd moet nadenken over je keuzes en je eigen rol in gebeurtenissen. Wanneer Cooper wil weten waarom Harris ervoor koos aanklager te worden, vertelt Harris over haar beste vriendin die te maken had met seksueel misbruik door haar stiefvader, en de impact die dat had op haar beroepskeuze.

Interessant is het moment waarop Copper haar reactie vraagt op de gouverneur van Arkansas, Sarah Huckabee Sanders. Zij had gezegd dat Harris niet weet wat bescheidenheid is, omdat ze geen kinderen heeft. „Ik denk dat ze niet begrijpt dat er veel vrouwen zijn die helemaal niet de ambitie hebben om bescheiden te zijn.”