Orkaan Milton is inmiddels een storm, maar laat een pad van schade achter

Florida maakte donderdag de schade op van orkaan Milton, die woensdagnacht over de Amerikaanse staat trok en daarna, veel minder van kracht, donderdag weer over de Atlantische Oceaan verder trok. Het rampscenario waar begin deze week nog voor gevreesd werd – een huizenhoge vloedgolf die de dichtbevolkte Baai van Tampa zou verzwelgen – is niet uitgekomen. Vlak voordat Milton als categorie-3-storm aan land kwam, boog hij iets af richting het zuidelijkere Sarasota. Tampa ontsprong daardoor nipt de dans.

Volgens de eerste berichten donderdagavond zijn er wel zeker tien doden gevallen door tornado’s die her en der in de staat ontstonden rond het stormsysteem. Omdat het water op sommige plaatsen nog hoog stond donderdagavond, was niet meteen duidelijk of er ook mensen zijn omgekomen door vloedgolven en hoog water. De orkaan deed op sommige plekken langs de kustlijn een vloedgolf van twee meter hoog over de kust slaan, elders ontstonden plotselinge overstromingen door hevige regenval. Op sommige plekken zal het water eerst moeten zakken, voordat vastgesteld kan worden of er mensen verdronken zijn. De federale rampenbestrijdingsdienst FEMA heeft 2.200 mensen ingezet voor een zoek-en-reddingsactie.

Orkaan Milton veroorzaakte vloedgolven op zee en stortvloeden met overstromingen tot gevolg. Bewoners in Clearwater worden uit hun appartement gered. Het gebied aan de westkust van Florida werd twee weken geleden ook geraakt door een flinke storm.
Foto AFP/Bryan R. Smith


De luxe landgoederen van Binks Estates Community in Wellington, Palm Beach waren evenmin veilig voor de storm, die daken van huizen rukte.
Foto Reuters


De schade in Venice, Florida, aan de golf van Mexico. Drie miljoen mensen in Florida zitten door orkaan Milton zonder stroom.
Foto Marco Bello/Reuters
Een man kijkt naar de schade die orkaan Milton heeft veroorzaakt in Bradenton, aan de westkust van Florida, vlakbij de grote stad Tampa.
Foto Cristobal Herrera-Ulashkevich/EPA

Woensdag zijn in heel Florida 45 tornado’s gemeld, maar gouverneur Ron DeSantis zegt dat het ergste scenario gelukkig niet is uitgekomen – ook al voegde hij daar in één adem aan toe dat de materiële schade nog steeds aanzienlijk is. Van veel gebouwen zijn de daken afgerukt en zeker drie miljoen inwoners en bedrijven zaten donderdag zonder stroom. Er is een legertje van tienduizenden kabelwerkers opgetrommeld om de stroomkabels te repareren.

Een bouwkraan viel op een kantoorgebouw waarin het hoofdkantoor van de Tampa Bay Times is gevestigd.
Foto AP


Schade aan nieuwbouw in woningbouwproject The Preserve in Florida.
Foto Greg Lovett/Reuters
Ook aan de oostkust is de schade groot. Zo werd het dak van stadion Tropicana Field van de honkbalclub Tampa Bay Rays in St. Petersburg opengereten.
Foto Bryan R. Smith/AFP


Een ontwortelde boom in Bradenton, ten zuiden van Tampa, waar orkaan Milton aan land kwam.
Foto Cristobal Herrera Ulashkevich/epa


Een kreek in Clearwater overstroomde waardoor inwoners uit hun appartementen gered moesten worden. Onder andere in Clearwater is er gewaarschuwd voor verdere stortregens.
Foto Bryan R. Smith/AFP


Aan de westkust nabij het het Siesta Key-gebied kwam orkaan Milton aan land, als orkaan met catagorie drie. Punta Gorda staat onder water. Eenmaal aan land nam de orkaan aan sterkte af.
Foto Getty Images/AFP


De voorkant van een huis in Palmetto Beach is kapotgeblazen door de orkaan Milton, in de grote stad Tampa.
Foto Jefferee Woo/AP