Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan Japanse anti-atoombomorganisatie Nihon Hidankyo

Nihon Hidankyo, de Japanse organisatie voor slachtoffers van atoombommen, wint dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Dat maakte het Noorse Nobelcomité vrijdagochtend bekend.

Voorzitter Jørgen Watne Frydnes prees de organisatie voor haar inspanningen tegen het gebruik van nucleaire wapens wereldwijd. Sinds 1956 lobbyt de organisatie tegen atoomwapens en voor meer steun aan nabestaanden. „De organisatie demonstreert aan de hand van verhalen van nabestaanden dat nucleaire wapens nooit gebruikt moeten worden”, aldus de voorzitter. Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft president Poetin regelmatig gedreigd met nucleaire aanvallen op westerse landen.

De winst van Nihon Hidankyo komt onverwachts. Verschillende media noemden het Internationaal Gerechtshof, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA en VN-chef António Guterres (sinds begin oktober persona non grata in Israël) als potentiële winnaars.

Vooraf zei het comité dat de uitreiking dit jaar misschien wel „belangrijker dan ooit” was, gezien het hoge aantal oorlogen wereldwijd.


Lees ook

Hiroshima-overlevende en anti-kernwapenactivist Sunao Tsuboi (96) overleden

Hiroshima-overlevende Sunao Tsuboi spreekt op een anti-kernwapenconferentie in 2016.

Correctie (11 oktober 2024): In een eerdere versie van dit artikel stond in de intro ‘slachtoffers van de atoombommen op Fukushima en Hiroshima’, op de eerste stad was geen atoombom gevallen. Dat is hierboven aangepast.