Florida maakt schade op na passeren van orkaan Milton

Florida maakte donderdag de schade op van orkaan Milton, die sinds woensdagnacht (Nederlandse tijd) over de Amerikaanse staat is getrokken. Uit eerste berichten van lokale autoriteiten en die op deelstaatniveau blijken de meeste doden vooralsnog te zijn gevallen door tornado’s die her en der in de staat ontstonden rond het stormsysteem. Deze zouden zeker vier levens hebben geëist.

Onduidelijk blijft nog of er ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen door hoog water. De orkaan deed op sommige plekken langs de kustlijn een vloedgolf van twee meter hoog over de kust slaan, elders ontstonden plotse overstromingen door hevige regenval. Op sommige plekken zal het water eerst moeten zakken, voordat vastgesteld kan worden of er mensen verdronken zijn.

Om eventuele slachtoffers te lokaliseren heeft de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA op last van president Biden een zoek-en-reddingsactie in gang gezet. Hiervoor worden in totaal 2.200 mensen ingezet, van wie er zich duizend al in de staat bevonden en nog eens 1.200 worden ingevlogen. Er zijn daarnaast vijfhonderd ambulances, zestig hoog-water-voertuigen en miljoenen noodrantsoenen beschikbaar gemaakt.

Drie miljoen mensen zonder stroom

Het ergste scenario waar begin deze week voor gevreesd werd – een huizenhoge vloedgolf die de dichtbevolkte Baai van Tampa zou verzwelgen – is niet uitgekomen. In de laatste uren voordat Milton als categorie-3-storm aan land kwam, boog hij iets af richting het zuidelijker gelegen Sarasota. Tampa ontsprong daardoor – niet voor het eerst in zijn geschiedenis – nipt de dans.

De materiële schade is ondertussen groot. Van veel gebouwen zijn de daken afgerukt, waaronder dat van het Tropicana Field, het overdekte stadion van de lokale honkbalclub Tampa Bay Rays in St. Petersburg. Ook waaide een bouwkraan om tegen het redactiegebouw van de plaatselijke Tampa Bay Times.  

Zeker drie miljoen inwoners en bedrijven zaten donderdag zonder stroom. Florida’s elektriciteitsbedrijf zegt een legertje van 17.000 monteurs uit veertig verschillende staten te hebben opgetrommeld om de – bovengronds aangelegde – stroomkabels te zo snel mogelijk te herstellen. Zij krijgen versterking van nog tienduizenden andere kabelwerkers, zei gouverneur Ron DeSantis.