In kracht afgenomen orkaan Milton in Florida aan land gekomen, ‘meerdere doden door tornado’

Laatste update:

Orkaan Milton is afgezwakt tot een categorie-1 storm. Dat heeft het National Hurricane Center (NHC) van de Verenigde Staten donderdagochtend bekendgemaakt. De orkaan is rond 02.30 uur Nederlandse tijd aan land gekomen in Florida en raast met windstoten van 175 kilometer per uur door de steden Tampa en Orlando.

De orkaan bereikte als eerste Sarasota County nabij Siesta Key als een categorie-3-storm, met windsnelheden van 190 kilometer per uur. Rond 04.00 uur Nederlandse tijd was de storm afgezwakt tot een categorie-2-orkaan, op een schaal van vijf.

In Tampa is het dak van een honkbalstadion gescheurd, meldt persbureau AP. Het stadion zou worden gebruikt als uitvalsbasis voor hulpverleners. Onbekend is of het stadion ook aan de binnenkant is beschadigd.

Rond 03.30 uur Nederlandse tijd waren er al zeker 19 tornado’s in Florida en 116 tornado-waarschuwingen afgegeven. In St. Lucie County kwamen meerdere mensen om het leven na een tornado. Dat meldt de lokale nieuwszender WPTV. Het is nog niet bevestigd om hoeveel doden het gaat.

Overstromingen

Daarnaast zijn zeker negen waarschuwingen afgegeven voor plotselinge overstromingen. Volgens de gouverneur van Florida Ron DeSantis „zullen er nog veel meer volgen”.

Voor bijna 2 miljoen mensen is een waarschuwing afgegeven voor plotselinge overstromingen, onder meer in de steden Tampa, St. Petersburg en Clearwater. „Er is tussen de 15 en 30 centimeter regen gevallen. De plotselinge overstromingen zijn aan de gang of zullen naar verwachting binnenkort beginnen”, waarschuwde de Tampa National Weather Service.

In St. Petersburg is volgens CNN-meteoroloog Brandon Miller sprake van neerslag die eens in de duizend jaar voorkomt. In slechts drie uur tijd is ruim 25 centimeter regen gevallen. Zoveel regen valt er gemiddeld in drie maanden in de stad.

https://x.com/NWSTampaBay/status/1844188208839668083

Meer dan 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven in Florida en omstreken zitten zonder stroom, volgens PowerOutage.us. Het hoogste aantal stroomstoringen vindt plaats in Sarasota County – waar de orkaan aan land kwam – en in het nabij gelegen Manatee County.

Begin deze week werden er massale evacuatieoproepen gedaan voor inwoners van de staat Florida. Momenteel is het advies aan inwoners vooral om te blijven waar ze nu zijn. Het is volgens hulpdiensten te gevaarlijk voor mensen om zich nu te verplaatsen. Meer dan 70.000 mensen een schuilplaats opgezocht, stelt de federale rampenbestrijdingsdienst.

Vijfde orkaan

Milton is de vijfde orkaan die dit jaar in de Verenigde Staten aan land komt. Eerder kwamen al Beryl (categorie-1), Debby (categorie-1), Francine (categorie-2) en Helene (categorie-4) aan land. Dit jaar zijn er meer orkanen in de VS aan land gekomen dan tussen 2021 en 2023 bij elkaar.

De kracht van orkanen wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot 5, de Saffir-Simpson schaal. De schade bij een categorie-1-orkaan is beperkt maar een orkaan van de vijfde categorie is verwoestend met windsnelheden van meer dan 250 km/uur. Een categorie-3-orkaan houdt in dat er „ernstige schade” kan ontstaan en er worden windsnelheden bereikt van 177 tot 208 kilometer per uur.


Lees ook

Hoe gevaarlijk kan deze orkaan de komende uren en dagen uitpakken voor inwoners? Vier vragen over orkaan Milton

In het kustplaatsje Treasure Island, ten zuiden van de Baai van Tampa, zijn lokale inwoners nog bezig de schade op te ruimen van orkaan Helene, die eind september passeerde. Vannacht komt orkaan Milton er mogelijk aan land.