Veel vrouwen en kinderen onder dak- en thuislozen, blijkt uit nieuwe telling

Een derde van de volwassen dak- en thuislozen in ons land is vrouw. Zij verblijven vaak met hun kind(eren) bij familie of vrienden, in een tijdelijke opvang, vakantiewoning of stacaravan. Dat is de uitkomst van een telling in 55 van de 342 gemeenten in verschillende delen van het land, uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht en stichting Kansfonds. In totaal telden zij 6.063 daklozen. 

De telling vond plaats in de regio’s Breda, Hart van Brabant, Holland Rijnland, Westelijke Mijnstreek, Gelderland-Zuid en West-Friesland. Aan het zogeheten ETHOS-onderzoek, waarbij ETHOS staat voor European Typology of Homelessness and Housing Exclusion, deden 377 organisaties mee, waaronder gemeentelijke diensten, maatschappelijke opvanginstanties, huisartsen en woningcorporaties. 

De onderzoekers noemen het grote aantal vrouwen met kinderen een „opvallende bevinding”. Zij worden dak- of thuisloos na bijvoorbeeld een scheiding, of als ze wegvluchten uit een „gewelddadige” relatie. Daarnaast is liefst een vijfde van de getelde personen jonger dan 18 jaar. De meeste dak- of thuisloze kinderen (95 procent) verblijven in deze situatie met een of beide ouders. 

Beperkt beeld bij instanties

Ongeveer een vijfde deel van de getelde volwassenen
verblijft vanwege een gebrek aan passende huisvesting in
niet-conventionele woonruimte. Denk daarbij aan een auto, schuur, tuinhuisje of een andere plek die niet geschikt is om in te wonen. Aangenomen wordt dat de werkelijke aantallen hoger liggen, omdat deze mensen beperkt in beeld zijn bij instanties.

Van hen die wel op straat leven, zo leert de telling, is 35 procent EU-burger met een niet-Nederlandse nationaliteit. Het overgrote deel van deze mensen is volgens betrokken professionals (voormalig) arbeidsmigrant, wat strookt met eerdere cijfers. Volgens de onderzoekers is het „bijzonder moeilijk” om zicht te krijgen op de groep dak- en thuisloze arbeidsmigranten in de laatstgenoemde leefsituaties.

De onderzoekers telden verder 1.189 mensen die al langer dan twee jaar dakloos zijn, ongeveer een kwart van de volwassen. Mannen zijn relatief vaker langdurig dakloos dan vrouwen: van de volwassenen die twee jaar dak- of thuisloos zijn, is driekwart man.

De cijfers werden bekendgemaakt voorafgaand aan Wereld Dakloze Mensen Dag, komende donderdag. De onderzoekers streven er naar ook de daklozen in andere regio’s te tellen. In 2025 volgt een volgende telronde met 57 gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland begin 2023 in totaal ruim 30.000 daklozen telde.