Aziatische megahit ‘How to Make Millions Before Grandma Dies’: veel clichés rond kleinzoon en grootmoeder, maar neem zakdoekjes mee

Wie een louterend potje janken nodig heeft, kan vanaf deze week terecht bij de Aziatische box officehit How to Make Millions Before Grandma Dies. Ondanks veel clichés is het moeilijk de ogen droog te houden bij deze ontroerende, tragikomische publieksfilm over een babyboomer en een zoomer in Bangkok die na jaren opnieuw een band ontwikkelen.

M, de aanmodderende kleinzoon van Amah, brengt zijn dagen al gamend door. Van plannen om stinkend rijk te worden is bij deze schoolverlater weinig terechtgekomen. Als hij hoort dat een nichtje het huis van haar grootvader heeft geërfd nadat ze hem de laatste periode van zijn leven heeft verzorgd, ziet M zijn kans. Zeker als blijkt dat Amah terminale kanker heeft. Hij trekt bij haar in, maar twee ooms en M’s moeder hebben ook zo hun redenen om bij oma te willen zijn. Amah, een eigengereide, noeste rijstpapverkoopster – het verschil met haar kleinzoon is vet aangezet – zit zelf helemaal niet te wachten op al deze aandacht.

De film begint met vrij bordkartonnen personages en flauwe humor. Zo zien we hoe M (Putthipong Assaratanakul, in Thailand een bekende tv-acteur en popster) er zowel thuis als bij zijn grootmoeder de kantjes vanaf loopt. Maar terwijl deze zoomer langzaam integere gevoelens voor zijn oma ontwikkelt, ontdooi je ook als kijker. Usha Seamkhum is aandoenlijk als de – terecht – wat achterdochtige, zelfvoorzienende oma. En net als M zie je hoe Amah’s kroost, op wie ze moppert maar van wie ze oprecht houdt, vooral met zichzelf bezig is. Ook begint de dynamiek tussen babyboomer en zoomer steeds natuurlijker te voelen, dankzij scènes waarin een ongemakkelijke M bijvoorbeeld zijn schaamteloze grootmoeder wast en denkt dat hij per ongeluk een tepel heeft aangeraakt. Haar reactie: „Dat is mijn moedervlek. Wie heeft er nu zulke hangborsten?”

Scenarist Thodsapon Thiptinnakorn haalde inspiratie uit zijn eigen leven; hij verzorgde zelf zijn grootmoeder tot haar dood. Debuterend regisseur Pat Boonnitipat woonde net als M als kind samen met zijn oma en trok voor de film opnieuw bij haar in. Beiden zijn net als hun hoofdpersoon Thais-Chinees.

How To Make Millions is een megahit in Zuid-Oost Azië – op Tiktok delen mensen gretig filmpjes van hun betraande gezichten na het kijken. Pat Boonnitipat verklaarde in The New York Times het succes van zijn debuut door het universele onderwerp: iedereen heeft familie. Maar de film raakt in de regio volgens hem een extra snaar omdat veel mensen weten hoe het is om met meerdere generaties onder één dak te wonen.

Zijn film kaart via (generatie)conflicten trouwens ook familiegebruiken aan die velen in Thailand juist liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen, zoals genderongelijkheid bij erfenissen. Zo stelt M’s moeder in een tragikomische oneliner: „zonen erven het vermogen, dochters erven kanker.” Ook houden Amah’s kinderen haar diagnose in eerste instantie voor haar verborgen. Een voor westerlingen opmerkelijk gegeven dat ook werd aangekaart in The Farewell, over een Amerikaans-Chinese kleindochter die niet snapt waarom haar familie haar geliefde grootmoeder niet vertelt dat ze zal sterven. M vertelt oma trouwens wél dat ze ziek is.

Voor westerse kijkers geeft How To Make Millions zo een soms fascinerend inkijkje in de dynamieken die op gang komen bij een nakend overlijden in Thailand. Maar daarnaast is het vooral een enorm herkenbaar relaas over het overlijden van een naaste en wat dat allemaal naar boven kan brengen. De kans is groot dat je, net als veel Aziatische Tiktokkers, met rode ogen de zaal verlaat.