Meer dan 100 doden in Gaza sinds maandag, onderzoekers publiceren de namen van vele duizenden Palestijnse burgerdoden

In de nacht van maandag op dinsdag zijn in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook, zeker 25 mensen gedood door Israëlische aanvallen. De slachtoffers, onder wie ook vrouwen en kinderen, zaten op het moment van het offensief in twee woongebouwen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Bureij, dat beter omschreven kan worden als een dichtbevolkte woonwijk. Over de hele dag bezien vielen maandag in heel Gaza zeker 77 doden, meldden de Gazaanse autoriteiten volgens Al Jazeera. 

Het totale aantal doden in Gaza ligt inmiddels, na een jaar oorlog sinds het Israëlische leger er binnenviel, op ongeveer 42.000. Dat zijn grotendeels burgerdoden, al maken de Hamas-autoriteiten in de gepubliceerde dodentallen geen onderscheid tussen burgers en militanten.

Onderzoek

Een grootschalig en lopend onderzoek van de onafhankelijke, in Londen gevestigde organisatie Airwars probeert alle Palestijnse doden een naam en gezicht te geven. Via open source monitoring, op basis van sociale mediaberichten en satellietbeelden, heeft de organisatie al duizenden volledige namen van burgerslachtoffers weten te identificeren die in de eerste zeventien dagen van de oorlog zijn gedood. 

Elke naam wordt gekoppeld aan individuele rapporten waarin wordt beschreven wie zij waren, en waar en hoe ze zijn gestorven. Airwars baseert zich op de cijfers van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza, waar Hamas de leiding over heeft. Dat ministerie plaatste onlangs een 59 minuten durend filmpje waarin bijna 42.000 namen voorbijkomen van gedode Palestijnen in Gaza. Die namen worden één voor één geverifieerd en gepubliceerd in het onderzoek van Airwars. 


Liveblog
Crisis in het Midden-Oosten


Israël: leider van Hezbollah-hoofdkwartier in Beiroet gedood