Viktor Boet mengt zich naar verluidt weer in de wapenhandel. De Rus met de grimmige bijnaam ‘Koopman des doods’ kwam in 2022 vrij in een gevangenenruil tussen Washington en Moskou. Hij werd geruild voor de Amerikaanse basketballer Brittney Griner, die was gearresteerd vanwege bezit van CBD-olie, dat gemaakt wordt van hennep.
Bij terugkeer in Rusland sloot Boet zich aan bij de ultranationalistische partij LDPR. Sinds 2023 zetelt hij voor LDPR in het regioparlement van de oblast Oeljanovsk. Zijn koopmansverleden leek voorbij, maar nu meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen bij westerse veiligheidsdiensten dat Boet (57) betrokken was bij een onderhandeling met Jemenitische Houthi-rebellen in Moskou over een deal voor machinegeweren ter waarde van zo’n 10 miljoen dollar.
In een interview met het Russische staatspersbureau TASS noemt Boet de aantijging „ongefundeerd” maar ontkent of bevestigt hij in algemene zin niet zijn oude beroep weer te hebben opgepakt. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov noemt het WSJ-artikel „fake news”.
Lada’s
Twee vertegenwoordigers van de Houthi’s kwamen officieel voor het kopen van pesticide en voertuigen naar Rusland. Ze bezochten een Lada-fabriek, aldus WSJ. De Houthi’s zijn een sjiitische gewapende groepering die zichzelf tot de Iraanse ‘as van verzet’ rekenen, net als Hezbollah en Hamas. Ze worden volgens Amerikaanse en Saoedische inlichtingen ook bewapend door Iran.
Sinds Israël de oorlog verklaarde aan Gaza, vallen de Houthi’s regelmatig schepen aan op de Rode Zee, met name rond de smalle zeestraat Bab el-Mandeb. Ook lanceerden ze raketten richting Israël, zo’n 1.700 kilometer noordwaarts. Die zijn vrijwel allemaal onderschept. De VS zien de Houthi’s als een terreurgroep.
Hoewel de deal die met Boet gesloten zou zijn om ‘lichte wapens’ gaat, met name AK-47’s, vreest de regering-Biden al maanden dat Rusland de Houthi’s anti-scheepsraketten kan leveren. Rusland zou dat doen uit wraak voor de Amerikaanse steun aan Oekraïne. Tijdens ontmoeting in Moskou zou ook gesproken zijn over antitankwapens en luchtdoelraketten.
De machinegeweren zouden nog niet zijn geleverd. „De leveranties zouden zo snel als oktober in de haven van Hodeidah kunnen beginnen, onder de dekmantel van voedselhulp. Rusland heeft al meerdere graanleveringen gedaan”, stellen de experts tegenover WSJ. In Jemen heerst ernstige hongersnood.
Hollywoodfilm
Boet verkocht jarenlang wapens van Sovjetmakelij aan landen in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. Zijn carrière zou de inspiratie zijn geweest voor de Hollywoodfilm Lord of War, uit 2005. In 2008 werd hij gearresteerd in Bangkok na een Amerikaanse undercoveroperatie waarin hij bereid bleek wapens te verkopen aan de Colombiaanse guerillabeweging FARC.
Boet zat twaalf jaar lang vast in Amerikaanse gevangenissen. Hij had daar naar eigen zeggen een portret van Vladimir Poetin op zijn celmuur hangen. Ook is hij sterk voorstander van de oorlog tegen Oekraïne. „Als ik over de benodigde vaardigheden beschikte zou ik zeker gaan als vrijwilliger”, zei hij vlak nadat hij werd vrijgelaten.