Hooggerechtshof VS weigert zich te buigen over herziening abortusverbod in Texas

Het Hooggerechtshof in de VS heeft maandag een verzoek van de Amerikaanse regering, om zich te buigen over de regels rondom noodabortussen in de staat Texas, verworpen. De regering wilde dat ziekenhuizen zich in gevallen van nood aan federale regels zouden houden, in plaats van aan de Texaanse wetten, die abortus in vrijwel alle gevallen verbieden.

Volgens de federale regels zouden ziekenhuizen verplicht zijn een abortus uit te voeren als de medische situatie rond de moeder daarom vraagt. Het Hooggerechtshof besliste echter dat een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank geldig blijft, waarmee ziekenhuizen ook in het geval van nood niet verplicht kunnen worden een abortus uit te voeren.

De beslissing van het overwegend conservatieve Hooggerechtshof is een nieuwe stap in de voortdurende strijd die het met de Amerikaanse regering voert. In 2022 besloot dat hof de Roe v Wade-uitspraak, waarmee abortus in vrijwel heel de VS legaal was geworden, ongedaan werd gemaakt. De regering probeert sindsdien aan de hand van decreten en federale richtlijnen de toegang tot abortus te beschermen, maar loopt daarbij regelmatig op tegen de zeer strenge wetten die per staat gehanteerd worden.

Volgens autoriteiten in Texas kunnen artsen bij wet sowieso al ingrijpen als het leven van een zwangere patiënte in gevaar is. Artsen in de staat zeggen echter dat de voorwaarden om in te grijpen juridisch onduidelijk zijn. Afgelopen jaar werd de regering in een soortgelijke zaak in de staat Idaho nog in het gelijk gesteld. Abortus is een van de grote thema’s bij de presidentsverkiezingen van november.