Voor industrieel ontwerper Adriaan Kok (1973-2024) bestonden geen onoplosbare problemen

De eerste kennismaking met Adriaan Kok, bijna tien jaar geleden, was akelig. Hij lag bloedend en buiten kennis op het fietspad vlak bij waterplas de Starrevaart nabij Leidschendam, zijn racefiets naast hem. Een andere passant had 112 gebeld, ik zat bij hem. Toen de ambulancebroeders het overnamen kwam hij weer een beetje bij. Op de vraag of hij wist wat er gebeurd was antwoordde hij ontkennend, meteen gevolgd door: „Ik heb een hersentumor.”

Adriaan Kok had een epileptische aanval gehad, schreef hij een paar weken later toen ik contact met hem had opgenomen. Normaal voelde hij het tijdig aankomen en kon hij een aanval voorkomen als hij rustig ging zitten, vertelde hij. „Nu werd ik wakker op de grond zonder dat ik enig idee had wat er gebeurd was. Wat extra informatie is voor mij heel fijn om achteraf nog wat meer grip op het ongeluk te krijgen.”

Na het lezen van mijn relaas van die middag stond hij erop af te spreken om te bedanken voor de hulp. Op het strand van Hoek van Holland vertelde hij over zijn werk als industrieel ontwerper bij ingenieursbureau ipv Delft, over de bruggen en andere objecten die hij had ontworpen en dat hij altijd wel oplossingen zag, ook in op het eerste gezicht lastige situaties.

Zijn reactie op de toen actuele discussie rond de brug over het IJ die er weer niet zou komen: „O, maar daar zie ik wel degelijk mogelijkheden voor.” Niet lang daarna lag er een door hem en drie collega-industrieel ontwerpers tot in detail uitgewerkt ontwerp van de ‘IJbrug CS’ bij de gemeente Amsterdam, met rolpaden voor fietsers en een zwenkdeel voor cruiseschepen. Maar het Havenbedrijf Amsterdam had te veel bezwaren.

Zwevende Hovenring

Hij was trots op zijn creaties. In Nederland springt de Hovenring in Eindhoven in het oog: een zwevende fietsrotonde, die aan een 70 meter hoge pyloon hangt en bij de opening in 2012 internationaal belangstelling trok.

In 2023 organiseerde hij voor zijn vijftigste verjaardag voor vrienden een fietstocht langs zijn projecten in Eindhoven, waarbij naast de Hovenring ook fietsbrug Tegenbosch, bruggen over het Beatrixkanaal, inwerpzuilen (het bovengrondse deel van een ondergrondse afvalcontainer) en de Lampenkap werden aangedaan. Die laatste, een outdoor-versie van de schemerlamp, had hij oorspronkelijk ontworpen voor Zoetermeer, maar werd later ook geplaatst in Amsterdam, Leeuwarden, Beverwijk, Capelle aan den IJssel en dus Eindhoven.

Adriaan Kok ontwierp onder meer de Hovenring in Eindhoven, een zwevende fietsrotonde.
Foto ipv Delft

Na zijn overlijden vorige maand stroomden de condoleances binnen op zijn werk en bij familie, uit Nederland maar ook daarbuiten, Australië, Canada, Amerika. Landen waar hij lezingen had gegeven – met steevast de boodschap dat er altijd méér mogelijk is, als je er maar open voor staat – en objecten had ontworpen. Meestal ging het dan om fietsbruggen, de fietser had een speciaal plekje in zijn hart.

Adriaan Kok was niet altijd makkelijk om mee te werken, zegt Ivo Mulders, een van zijn collega’s van ipv Delft. „Vaak beet hij zich vast in een project en werkte dan avonden en weekenden door. Helpen of bijsturen was dan lastig. Adriaan had allerlei ideeën in zijn hoofd en die moesten eruit. Ik maakte me vaak zorgen of hij zich niet over de kop werkte. Het beste leek dan om hem gewoon maar los te laten en zijn gang te laten gaan.”

Peuleschilletje

Zijn vader, Sjaak Kok, zegt dat zijn zoon altijd al sterk van lichaam en geest was. Al toen Adriaan nog een baby was – hij werd geboren 1973 in het dorpje Reduzum Friesland – voelde hij sterk in zijn armen, vertelt zijn vader-. Hij was een sportief kind: voetbal, schaatsen, zeilen, fietsen („rondjes van 60 kilometer waren voor hem op 15-jarige leeftijd al een peuleschilletje”).

Met zijn vader Sjaak Kok op de door Adriaan ontworpen fietsbrug Tegenbosch over de A2 nabij Eindhoven Airport, 2022. Als fietsers over de brug komen, worden de boog en het brugdek verlicht, afhankelijk van het tempo van de fietsers. De kleuren wisselen per seizoen.
Foto familiearchief

Toen hij 33 jaar was, kreeg hij een epileptische aanval. Na onderzoek luidde de diagnose: een hersentumor. Hij analyseerde zijn eigen MRI-scans minutieus en merkte soms dingen op die door zijn artsen over het hoofd waren gezien. Toen de tumor na de eerste operatie terugkeerde en hij volgens het ziekenhuis was uitbehandeld, zocht hij door heel Europa naar chirurgen die hem wél zouden kunnen helpen.

Uiteindelijk vond hij, in Nederland, een neurochirurg die hem ‘wakker’ wilde opereren, een techniek die toen nog in de kinderschoenen stond. Arnaud Vincent van het Erasmus MC opereerde hem in 2014. „Met groot succes”, aldus zijn vader. „Er werd meer tumor verwijderd dan aanvankelijk voor mogelijk werd gehouden.” Al na twee maanden was hij genoeg hersteld om zijn werk compleet te kunnen hervatten.

Drie keer onderging hij nog een succesvolle tumor-operatie. Maar vanaf begin dit jaar verslechterde zijn toestand snel.

Hij werd naar een hospice overgebracht. Toen hij niet meer kon slikken of praten communiceerde hij met zijn vader en met anderen door in hun hand te knijpen. Adriaan, die zelf had gecomponeerd en gitaar had gespeeld, vond het prettig als zijn vader hem zijn favoriete songteksten voorlas: The Waterboys, Dead Moon, Pearl Jam, Neil Young, Van Morrison.

Sjaak Kok: „Het zorgde voor veel knijpen. Maar zijn absolute favoriet was vertellen over de voortgang, de bijna-oplevering van de Causeway-Black-Swan-bridge in Perth, Australië.” Het was een van de projecten waaraan hij had gewerkt. „Dat was één lange knijp. You Tube-filmpjes bekijken over deze fantastische brug was een groot plezier.”

Op 7 september overleed hij, 51 jaar oud.