Rusland haalt Taliban van terreurlijst: ‘bondgenoot tegen terrorisme’

Rusland heeft vrijdag besloten om de islamitische terreurgroep Taliban van de lijst met terroristische organisaties te schrappen. Dat zei de directeur van de Russische federale veiligheidsdienst (FSB) vrijdag en werd later bevestigd aan het Russische staatspersbureau TASS door de vertegenwoordiger van Poetin in Afghanistan.

Al in juli van dit jaar zei Poetin de Taliban (die in Afghanistan aan de macht zijn en in Pakistan actief zijn) te zien als „bondgenoot tegen terrorisme”. De beslissing die vrijdag op het hoogste niveau werd genomen, zou alleen nog via de daarvoor aangewezen procedures geformaliseerd moeten worden.

Volgens de directeur van de FSB willen de Taliban niet alleen „orde en stabiliteit herstellen”, maar trekt de groepering ook ten strijde tegen ISIS-K, de Afghaanse tak van IS die in maart van dit jaar de aanslag op een concerthal in Moskou opeiste. Daarbij vielen ten minste 144 doden. „De Taliban is bereid te vechten tegen de gevaarlijkste tak van de Islamitische Staat”, aldus de directeur van de FSB.

Economisch voordelig

De beslissing zou niet alleen uit veiligheidsoverwegingen zijn genomen, maar de samenwerking kan ook economische kansen bieden voor Rusland, stellen analisten. Zo zou Rusland zijn oog hebben laten vallen op Afghanistan als doorvoerland voor Russisch gas naar India en andere producten naar Pakistan.

Rusland zette de Taliban in 2003 op de terreurlijst, met name vanwege de steun van de terreurgroep aan separatisten in het noordelijke gedeelte van de Kaukasus. Dat was twee jaar nadat de groep de macht in Afghanistan officieel verloor door de inval van de Amerikanen in hun grootschalige ‘War on Terror’. Die macht greep de Taliban drie jaar geleden terug, in augustus 2021, nadat de Amerikanen waren verdwenen. Sindsdien gaat het economisch slechter met het land en worden vooral de rechten van vrouwen sterk ingeperkt.

Geen enkel land ter wereld heeft de macht van de Taliban in Afghanistan officieel erkend, al hebben China en de Verenigde Arabische Emiraten wel ambassadeurs van de Taliban ontvangen. In mei van dit jaar zou Poetin vanuit verschillende ministeries geadviseerd zijn de banden met de Taliban aan te halen. Zodoende was de terreurgroep uitgenodigd op het International Economic Forum in juni dit jaar in Sint-Petersburg. Het besluit van Rusland om de Taliban van de terreurlijst te schrappen valt te zien in een bredere context: onlangs deden Kirgizië en Kazachstan hetzelfde.