Na ‘Melk’ creëert Nanoek met ‘The Last Five Years’ opnieuw een onderscheidende musical

Licht kan strijken en beschijnen, uitlichten en schaduwen werpen. Hoe cruciaal de belichting van een theatervoorstelling kan zijn, blijkt in de musical The Last Five Years. Op het lege, zwarte toneel scheppen lichtbundels de sfeer. Zij benadrukken de emoties van de personages en bepalen de setting. Bij een liefdesscène aait licht over de bühne; als de harde werkelijkheid zich opdringt, straalt ijzig wit uit de lampen aan weerszijden van het speelveld. Voor deze voorstelling componeerde Jan Kortbeek een indrukwekkende choreografie van licht.

Het minimale toneelbeeld van de Nederlands bewerking van The Last Five Years (waarvan het origineel ruim twintig jaar geleden in Chicago in première ging) past goed bij het intieme verhaal dat wordt verteld. In de voorstelling doorlopen twee geliefden hun relatie: híj van verliefdheid tot einde, zíj van de breuk naar het prille begin. De verhaallijnen kruisen op het moment dat de twee, halverwege, trouwen.

The Last Five Years is een doorgecomponeerde musical: de elkaar opvolgende nummers vertellen het verhaal, daartussen zijn er nauwelijks dialogen. Om en om zingen de geliefden een lied. De Amerikaanse auteur en componist, Jason Robert Brown, heeft geput uit uiteenlopende muziekstijlen met latin en jazzy loopjes, maar voorziet ook in een traditioneler musicalgeluid. Deze composities worden mooi-afgemeten uitgevoerd door twee strijkers en een pianist aan de rand van het toneel, waar ook de performers zitten als hun tegenspeler een nummer zingt.

Huwelijk

Acteur Timo Tembuyser is een dynamische Jamie, die door de liefde wordt meegesleurd, maar worstelt met de verplichtingen van een huwelijk. Tembuyser speelt hem met schwung, hij heeft vocaal veel ‘power’ en wisselt vaardig tussen emoties en muziekstijlen. Partner Cathy wordt door Jolijn Henneman al even krachtig gespeeld. Haar stem is minder robuust, maar ze weet muzikaal de aandacht vast te houden met een prettige mimiek en heldere uithalen. Om het tweetal danst Cody Schuitemaker in strak-aanstekelijke bewegingssequenties mét humor.

Nanoek is een jonge producent, die vorig seizoen indruk maakte met Melk, een musical over moederschap die vijf Musical Awards won. De keuze voor bestaand werk is nu misschien minder origineel, maar regisseurs Suzanne Heijdra en Anouk Beugels weten desondanks opnieuw iets te creëren dat onderscheidend is in het Nederlandse musicallandschap.

Waar Oatmilk Studio – een andere jonge musicalproducent – voor toegankelijker repertoire gaat, zoals het geweldige Ver van je bed vorig seizoen, kiest Nanoek een artistieker gedurfder pad. De vertaling is van hoge kwaliteit, de vormgeving stijlvol, maar minimale middelen op het toneel maken ook dat je als toeschouwer wel een beetje je best moet doen om bij te blijven. The Last Five Years is geen musical om lui bij achterover te leunen, maar wel een smaakvolle vertelling over zoekende liefde.