NSC onder vuur tijdens debat over kabinetsbesluit om geen extra Afghaanse bewakers naar Nederland te laten komen

Coalitiepartij NSC is donderdag zwaar onder vuur komen liggen over de beslissing van het kabinet om geen extra Afghaanse bewakers naar Nederland te laten komen. Tijdens een debat van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken wist NSC-woordvoerder Isa Kahraman niet uit te leggen waarom zijn partij een eerdere beslissing van het demissionaire kabinet-Rutte IV heeft herroepen.

Kahraman kwam daarmee onder vuur van zowel de linkse oppositie als voormalige coalitiepartijen van Rutte IV.

Nederland heeft vanaf 2002 militaire missies uitgevoerd in Afghanistan, waarbij vaak lokaal personeel is ingehuurd. Een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Ruys concludeerde vorig jaar dat er onvoldoende is nagedacht over de veiligheid van Afghaanse bewakers van de Nederlandse ambassade in Kabul en de militaire bases in Uruzgan. Naar aanleiding daarvan stemde een ruime Kamermeerderheid (inclusief kamerlid Pieter Omtzigt) voor een motie van Kati Piri (GroenLinks/PvdA) om meer te doen voor Afghaanse bewakers, die sinds de machtsovername van de Taliban gevaar lopen.

Kamerleden Kati Piri (GroenLinks-PvdA), Derk Boswijk (CDA), Diederik van Dijk (SGP), Jan Paternotte (D66) en Don Ceder (ChristenUnie) tijdens het debat over het niet toelaten van Afghaans bewakers die voor het Nederlandse leger actief waren.
Foto Bart Maat

‘Schaamte’

„Ik zit hier met een gevoel van schaamte”, zei buitenlandwoordvoerder Don Ceder (ChristenUnie) – die ook reserve-officier is bij de Koninklijke Landmacht. CDA-woordvoerder Derk Boswijk – ook reserve-officier – deed een persoonlijk beroep aan minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC). „De minister is een mens, en geen robot.”

Afgelopen dinsdag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer tegen een plenair debat over de Afghaanse bewakers. Tijdens het commissiedebat van donderdag bleek echter een meerderheid van de Kamer ontevreden over de ambtelijke stukken waarom de commissie had gevraagd. De Vaste Commissie Buitenland van de Tweede Kamer zal daarom volgende week opnieuw samenkomen om te debatteren over de kwestie.