Om een Rodin te zien hoeven Chinezen niet meer naar Frankrijk

De achttienjarige Lin Chunyu vindt het bijzonder hoe de sculpturen van de beroemde Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) en zijn tijdgenoten hem aankijken. Hij laat op zijn telefoon de foto’s zien die hij net heeft gemaakt bij de openingstentoonstelling van Centre d’Art Rodin Shanghai. „Kijk, ze pakken je blik. Dat is anders dan bij Chinese boeddha-beelden.”

Lin woont in de provincie Jiangxi, op zo’n vier uur reizen met de hogesnelheidstrein, maar pakt graag wat kunst mee als hij in Shanghai is. Zeker na een paar stressvolle jaren in China’s middelbare schoolsysteem. „Ik trok dat niet zo goed en probeer nu meer rust in te bouwen. Naar deze beelden kijken is als lekker eten, een soort genot.”

Dit is wat de Frans-Chinese kunstverzamelaar Wu Jing voor ogen had, toen ze op zoek ging naar een Chinees thuis voor haar aanzienlijke verzameling van Europese beeldhouwkunst, waaronder meerdere Rodins. In interviews met Chinese media zegt ze al jaren dat China musea verdient zoals het Louvre of het British Museum, waarin niet alleen de eigen culturele hoogtepunten maar ook internationale kunst breed toegankelijk is. Tijdens de opening van het nieuwe Centre d’Art Rodin afgelopen vrijdag herhaalde de verzamelaar dat je „de grootsheid van een land kunt aflezen aan de kwaliteit van zijn musea” en dat ze wil dat Chinezen „en vooral de kinderen” niet naar het buitenland hoeven om Europese kunst te zien.

Naar deze beelden kijken is als lekker eten, een soort genot

Lin Chunyu (18)
uit provincie Jiangxi

Het duurde acht jaar voor het lukte de samenwerking met het Musée Rodin in Parijs te verwezenlijken. De Fransen bieden als officiële partner ondersteuning en leenden twintig Rodins uit voor de openingstentoonstelling, waaronder topstukken zoals een vroeg afgietsel van ‘De Denker’. Wu zocht naar geschikte locaties in verschillende Chinese steden, en had volgens David Dong, een communicatiemedewerker van het nieuwe museum, „moeite om de lokale autoriteiten te overtuigen van de waarde van het project,” in een tijd waarin de relaties tussen China en Europa onder spanning staan en internationale samenwerking minder prioriteit heeft.

Lichtpunt in de moeizame verhoudingen

Een extra uitdaging is de kwakkelende economie, die sinds de pandemie niet goed is hersteld en ook de vastgoedsector hard raakt. In plaats van in een nieuw gebouw huist het nieuwe museum nu in het Franse paviljoen van de in Shanghai gehouden Wereldexpo 2010, een vierkante open structuur met een plein in het midden, pal aan de brede Huangpu- rivier. Dat past het in de overheidsplannen om een deel van het voormalig expoterrein te herontwikkelen als cultuurpark. Ook het feit dat China en Frankrijk dit jaar zestig jaar diplomatieke betrekkingen vieren, een lichtpunt in de verder moeizame verhoudingen, was volgens Dong „ontzettend belangrijk” voor het slagen van het project. Frankrijk was in 1964 het eerste grote westerse land dat volledige diplomatieke betrekkingen aanging met de Volksrepubliek China.

Een vrouw voor ‘De Denker’ in het Chinese Rodin-museum.
Foto Alex Plavevski/EPA

Het nieuwe museum kan putten uit een groeiend Chinees publiek voor museumbezoek. In de afgelopen twintig jaar opende China duizenden musea, en bezoekersaantallen groeiden exponentieel, tot een recordaantal van 1,29 miljard bezoeken in 2023. De meesten gaan naar de openbare gratis musea, maar er is ook een groeiend aantal invloedrijke private musea, opgericht door kunstverzamelaars. Die hebben meer vrijheid om een eigen stempel op hun tentoonstellingen te drukken, zolang die niet gezien worden als politiek gevoelig.

Rodin en Europese impressionisten zijn de grootste namen uit de kunstboeken waarmee ze opgroeiden

Li Yuhan (25)
medewerker van galerie in Shanghai

Maar ook verzamelaars zijn getroffen door de slechte economie, en Chinese kunstverkopen lagen in de eerste helft van 2024 maar liefst half zo laag als vorig jaar. „Verzamelaars moeten nu meer nadenken voor ze hun geld uitgeven”, zegt Li Yuhan (25), een medewerker van een kunstgalerie in Shanghai die namens haar baas de opening van het museum bezoekt. Ondanks de problemen in de kunstwereld heeft ze vertrouwen in de toekomst van het nieuwe museum, dat met een toegangskaartje van 120 yuan (15 euro) vrij prijzig is. „Chinezen zijn enorm fan van kunstenaars als Rodin, en van de impressionisten uit Frankrijk en de rest van Europa uit die tijd. Het zijn de grootste namen uit de kunstboeken waarmee ze opgroeiden.”

Een afgietsel van ‘De Denker’.
Foto Alex Plavevski/EPA

Het museum werkt veel met vrijwilligers, zoals derdejaars student beeldhouwen Tu Jiaying (20), die de wacht houdt in een van de zalen. Ze boetseert elke dag, dus ze weet hoe moeilijk het is, zegt ze terwijl ze om zich heen wijst naar de meesterwerken. Tu vond Rodin interessant toen ze vorig jaar college over hem kreeg en meldde zich aan. „Hij heeft iets heel individualistisch en rebels. Ik krijg hier niet voor betaald, dus het is extra belangrijk dat je het leuk vindt.”

De openingstentoonstelling biedt een breed overzicht van het werk van Rodin en zijn tijdgenoten, maar telt ook zestien Chinese kunstwerken, vazen en beelden uit de Aziatische kunstcollectie van Rodin. Dat de beeldhouwer naast zijn liefde voor de westerse mythologie ook oosterse inspiratiebronnen had, is niet algemeen bekend, ook Chinese bezoekers zijn verrast. „Maar die stukken zijn minder speciaal voor ons om te zien”, lacht Weiwei Shen (40), die samen met haar zevenjarige dochter is gekomen. „Geen idee of ze goed zijn.”

Bezoeker Shi Qiangsheng (69) komt op de NRC-verslaggever af om te vertellen dat hij al sinds de jaren zeventig houdt van Rodin, die voor hem symbool staat voor een „denkend leven”. Na de Culturele Revolutie, waarin het leven draaide om een harde klassenstrijd, gingen de universiteiten weer open en bood Europese kunst inspiratie aan een generatie die veel had in te halen. Shi: „Dat Rodin nu in deze tijd weer naar China komt, gaat niet alleen over de kunst zelf maar ook over bredere relaties tussen China en Europa. Kunst kan oorlogen stoppen.”