Wat vindt NRC | Kabinetsbesluit om Afghaanse bewakers te weren is hardvochtig

Een briefje van drie alinea’s aan de Tweede Kamer veranderde vorige week de levensloop van honderden Afghanen. Deze groep, bestaande uit beveiligers van vroegere Nederlandse militaire bases en de ambassade in Kabul, mag bij nader inzien toch niet naar Nederland komen. Een argumentatie werd niet gegeven.

Dat gegeven alleen al maakt dit besluit hardvochtig. De ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC), Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) laten hier te veel onvermeld. Het gaat over het lot van Afghanen die tijdens de oorlogsjaren Nederlanders hebben beschermd. Afghanen die daardoor nu extra gevaar lopen onder het Taliban-regime. Het minste dat de ministers hadden kunnen doen is hun besluit zorgvuldig onderbouwen. Te meer omdat de twee voorgaande kabinetten al veelvuldig door de Kamer ter verantwoording zijn geroepen over het onderwerp.

Twee ministers, Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66) en Ank Bijleveld (Defensie, CDA), hebben in 2021 moeten aftreden wegens de chaotische evacuatie na de val van Kabul. Vorig jaar oordeelde de commissie-Ruys dat hun ministeries zich hadden overgegeven aan „positief wensdenken” over de opmars van de Taliban en onvoldoende hadden nagedacht wie er gevaar zouden lopen bij een machtsovername. Het kabinet Rutte-IV omarmde de conclusies.

Terwijl in Den Haag de politieke molens maalden verbleven de bewakers in Afghanistan in angst. Een jaar geleden waren er vermoedelijk al vijftien van hen vermoord. Afgelopen juni kwam voor de bewakers, na bijna drie jaar, het verlossende woord: in zijn laatste week aan de macht besloot het kabinet Rutte-IV „een extra inspanning” te doen voor ongeveer 190 bewakers en hun kerngezinnen, in totaal 965 personen.

Het huidige kabinet, dat „het strengste asielbeleid ooit” verkondigt, schrijft nu aan de Kamer dat het „een andere afweging maakt” en laat het daarbij. De toelichting bij de brief bevat wel aanwijzingen over die afweging: de opvang van een asielzoeker kost gemiddeld 76,70 euro per dag, staat er. Voor 965 personen komt dit jaarlijks neer op „26.980.435,00” euro, noteren ambtenaren tot op de cent nauwkeurig.

Het staat er niet, maar bedoeld lijkt te worden dat dit te duur is. Ook lijken de ministers te vrezen dat het niet bij 965 personen blijft. In het archief van Defensie staan nog ruim 750 andere bewakers. Als ook zij aanspraak maken op evacuatie, loopt het aantal mogelijk op tot 4.600 personen. Tegelijkertijd vermeldt het document dat velen van hen vermoedelijk in de Verenigde Staten, Australië of Canada zijn opgevangen. Die landen hanteerden in 2021 een veel ruimer toelatingsbeleid voor evacués dan Nederland.

De vraag dringt zich dan ook op of hier wordt geschermd met onwaarschijnlijk hoge aantallen, zoals bij de val van Kabul ook VVD-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol werd verweten. Zij waarschuwde dat er misschien wel 100.000 Afghanen naar Nederland wilden komen. Door strenge selectie is dit aantal echter beperkt gebleven tot minder dan 5.000.

Het huidige kabinet beperkt zijn selectie tot nul en toont zich daarmee onbarmhartig. Als zelfs de mensen die Nederland hebben geholpen niet mogen komen, is het strengste asielbeleid ooit nu al een feit.


Lees ook

Zo verliep de chaotische evacuatie uit Kabul

Luchtfoto van het vliegveld van Kabul.