Enorme politiehack vermoedelijk uitgevoerd door ander land

De hack bij de landelijke politie van afgelopen week, waardoor de contactgegevens van alle tienduizenden politiemedewerkers op straat kwamen te liggen, is „zeer waarschijnlijk” door een ander land uitgevoerd. Dat hebben de AIVD en de MIVD woensdag laten weten aan de politie, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD) in een kamerbrief. Alle politiemedewerkers worden op de hoogte gesteld van deze informatie, aldus de brief.

Volgens minister Van Weel hebben de hackers de zogenaamde global adress list buitgemaakt. Eerder werd gedacht dat het vooral om werkgerelateerde namen, telefoonnummers en mailadressen ging, maar nu is duidelijk dat in die lijst ook privégegevens staan, en mailadressen van organisaties waarmee de politie samenwerkt.

De hack werd aan het begin van vorige week ontdekt, en in de loop van de week bekendgemaakt. Veel medewerkers maakten zich grote zorgen en vreesden voor ongewenste telefoontjes of bezoek aan huis. Vanwege de onrust werd door de landelijke politie een meldpunt opgericht waar medewerkers met hun vragen terechtkonden.


Lees ook

WRR-voorzitter Corien Prins: ‘Politiek heeft nog niet voldoende oog voor gevolgen van AI en de gevaren van digitale ontwrichting’

Corien Prins, hoogleraar en voorzitter van de WRR: „De politiek is nog onvoldoende sensitief voor de fundamentele veranderingen die te maken hebben met AI en de gevaren van digitale ontwrichting.”