Tientallen doden en meer dan honderd vermisten voor de kust van Djibouti

Voor de kust van Djibouti, in de Hoorn van Afrika, hebben smokkelaars dinsdag meer dan driehonderd vluchtelingen gedwongen van boord te springen en verder te zwemmen. Zeker 48 mensen zijn daardoor verdronken en nog 61 mensen zijn vermist, meldt de kustwacht van Djibouti, die 115 mensen wist te redden, woensdag op sociale media. Het „tragische incident” gebeurde volgens de kustwacht slechts 150 meter voor de kust.

Een grote zoek- en reddingsoperatie is nog in volle gang, waarbij naast de kustwacht van Djibouti ook de nationale marine en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties betrokken zijn. Die laatste organisatie zorgt voor medische en psychologische hulp, voedsel en onderdak voor de overlevenden.

2024 markeert volgens de IOM een erg dodelijk jaar op de route tussen de Hoorn van Afrika en Jemen en het Midden-Oosten. Al voor dit ongeluk verdronken in dit jaar meer dan honderd vluchtelingen voor de kust van Djibouti. Velen van hen gebruiken „een van ’s werelds drukste en meest grillige” migratieroute over zee om hun thuisland Ethiopië of Somalië te ontvluchten en via Jemen een beter bestaan op te bouwen in de Golfstaten, vaak met de hulp van smokkelaars. Dat maakt de situatie van de migranten extra kwetsbaar. Op de route kregen al duizenden van hen te maken met barre weersomstandigheden, geweld, uitbuiting en mishandeling.

Sinds 2014 telde het IOM Vermiste Migranten Project 1.860 overleden en vermiste migranten op de zeeroute tussen de Hoorn van Afrika en de Golfstaten. 480 van hen kwamen om door verdrinking.