Opinie | Het moet niet uitmaken wat een vrouw aanheeft

In Marokko is een discussie ontstaan over de aanpak van seksuele intimidatie nadat binnen een paar dagen tijd twee aanrandingszaken viraal gingen. Afgelopen weekend circuleerde er op sociale media een filmpje uit de stad Tanger, in het noorden van het land, waarop te zien is hoe een 13-jarig meisje op de boulevard wordt lastiggevallen door een groep van zo’n tien jongens. De tieners omsingelen het meisje en pakken haar vast bij de armen. Vervolgens tillen enkele van hen haar jurkje op en geven een tik op de billen en rennen daarna weg. Het meisje probeert zich te verdedigen, maar maakt geen schijn van kans. Omstanders kijken toe maar grijpen niet gelijk in. Uiteindelijk schiet een man het slachtoffer te hulp en jaagt de jongens weg.

De video werd snel opgepakt door nieuwszenders en kranten, en politie en justitie openden direct een onderzoek. Het slachtoffer heeft geen aangifte gedaan, maar toch heeft de politie daags na de publicatie van het filmpje vier minderjarigen van vijftien jaar oud gearresteerd. Naar de andere daders wordt nog gezocht. Volgens persbureau Hespress worden de vier jongeren vervolgd voor poging tot verkrachting, aanranding en aantasting van de eerbaarheid.

Terwijl er nog volop werd gesproken over het incident in Tanger, publiceerde nieuwssite Morocco World News op dinsdag een video van een nieuw slachtoffer. Dit keer uit Chefchaouen, ook in het noorden van Marokko. Een jonge vrouw wordt op een taxistandplaats door een man tegen een muur aangeduwd. Wanneer de vrouw weg probeert te lopen, grijpt de man haar agressief vast en duwt haar in een taxi. De vrouw begint keihard te gillen en roept dat hij haar moet loslaten, maar de man weet haar in de taxi te krijgen en stapt zelf ook in. De taxichauffeur rijdt daarna gewoon weg, terwijl op de video te horen is hoe de vrouw blijft gillen.

De video werd gefilmd vanuit een huis dat op de taxistandplaats uitkijkt. „Schrijf snel het kenteken op”, hoor je een vrouw zeggen op de achtergrond. Later zijn zowel de belager als de taxichauffeur opgepakt. De chauffeur is zijn licentie afgenomen.

De twee incidenten maken veel los in de Marokkaanse samenleving. „We hebben strengere wetten nodig, want dit loopt uit de hand”, reageert een lezer op het bericht van de nieuwssite. Volgens mensenrechten- en vrouwenorganisaties onderstrepen deze aanrandingszaken de noodzaak om bewustzijn te creëren bij jongeren over de gevolgen van seksueel geweld. Uit een recent rapport van onderzoekscentrum CMC geeft een op de drie vrouwen aan weleens te maken hebben met seksueel geweld.

Vooral de kleding van slachtoffers zou vaak de reden zijn geweest voor aanranding of seksueel misbruik. „Het moet niet uitmaken wat een vrouw aanheeft”, zegt een man in een straatinterview met Hespress. „Doe alsof het je zusje of dochter is. En waar halen ze überhaupt het lef vandaan om anderen lastig te vallen op basis van hun uiterlijk.”

Vrouwenorganisaties pleiten voor de herziening van de wetten die slachtoffers dienen te beschermen. In 2018 werd in het parlement een wet aangenomen die bepaalt dat daders van seksueel misbruik, ook intimidatie en aanranding vallen onder de wet, een gevangenisstraf kunnen krijgen tot zes maanden. Ook riskeren ze een boete tot duizend euro. Maar dat lijkt dus niet te werken.

In een betoog tijdens het avondjournaal van de commerciële omroep 2M, zei journalist Souad Azaitraoui dat de maatschappij als collectief moet kijken naar wat er misgaat in de opvoeding en in het onderwijs. „Dit gebeurt nu te vaak en het lijkt erop dat de daders niet leren. Ik vraag me ook af of de slachtoffers niet aan hun lot worden overgelaten en wegkwijnen door trauma’s. Misschien is het tijd voor strengere wetten en straffen.”

In deze rubriek belichten correspondenten het publieke debat op hun standplaats.