Countrymuzikant Kris Kristofferson (88) overleden, schreef onder meer ‘Me and Bobby McGee’

De toonaangevende Amerikaanse liedjesschrijver Kris Kristofferson is zaterdag op 88-jarige leeftijd „vredig” gestorven op Maui, het Hawaïaanse eiland waar hij woonde. Dat heeft zijn familie aan verschillende Amerikaanse media bekendgemaakt. Een doodsoorzaak is niet gegeven.

Kristofferson brak door in de jaren zeventig en verwerkte in zijn countryteksten een „zelden gehoorde openhartigheid en diepgang”, schrijft The New York Times. Een van zijn bekendste nummers is ‘Me and Bobby McGee’, in de versie van Janis Joplin, dat postuum werd uitgebracht nadat de zangeres op 27-jarige leeftijd overleed. In het nummer schreef hij: ‘Freedom’s just another word for nothin’ left to lose/Nothin’ ain’t worth nothin’ but it’s free‘.

Kristofferson schreef nummers voor tientallen countryartiesten. Hij vormde met Johnny Cash, Willie Nelson en Waylon Jennings een band van vier sleutelfiguren uit de country. The Higwaymen, noemden ze zichzelf.

Met Cash had Kristofferson een bijzonder goede band. Het waren Cash en diens partner June Carter Cash die Kristofferson in 1969, ondanks zijn podiumvrees, zover krijgen dat hij voor een groot publiek ging optreden. Het ging om het Newport Folk Festival. Voor Cash schreef Kristofferson onder meer de hit ‘Sunday Morning Coming Down’.

In totaal zou Kristofferson achttien albums uitbrengen, in 2014 ontving hij een Grammy voor zijn oeuvre.

Activist en acteur

Een aantal keer deed Kristofferson Nederland aan, waaronder Paradiso in 2008. Over dat concert schreef NRC destijds dat hij „als een geloofwaardig activist” andermaal „misstanden op het podium aan de kaak stelde”. Op zijn 71ste zong Kristofferson in Amsterdam „hartverscheurende liederen over de oorlog in Irak en de Argentijnse desaparacidos, waarin hij een roerend pleidooi hield om de slachtoffers te gedenken”.

Kristofferson trok ook naar Hollywood, waar hij in ruim vijftig films speelde. Als acteur stond hij tegenover Barbara Streisand in A Star Is Born. Voor die rol won hij een Golden Globe.

Eenmaal de zeventig gepasseerd, kreeg Kristofferson last van geheugenverlies. Ook tijdens zijn concerten speelde hem dat parten. In 2021 ging hij met pensioen.