Rouw in Libanon, vreugde in Israël, schok bij Hezbollah na dood Nasrallah

Israël heeft dit weekeinde na zijn dodelijke aanval op Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zijn luchtbombardementen op doelen in Libanon op volle kracht voortgezet. Opnieuw werden ook prominente Hezbollah-commandanten gedood, waardoor de leiding van de Libanese strijdgroep snel verder uitdunt en de beweging steeds meer ontredderd raakt. Het is nog onzeker wanneer de groep een vervanger zal presenteren voor Nasrallah, die 32 jaar lang de onbetwiste leider was.

Volgens het Israëlische leger werden bij het bombardement op het hoofdkwartier van Hezbollah in Beiroet van afgelopen vrijdag, waarbij Nasrallah omkwam, ook twintig andere Hezbollah-commandanten, onder wie enkele zeer hoge, gedood. Israël gebruikte zware bommen die ook bunkers kunnen verwoesten. Medische bronnen in Beiroet verklaarden zondag echter dat het lichaam van Nasrallah intact was gevonden. Onbekend is nog wanneer zijn begrafenis zal plaatsvinden. Veel Libanezen rouwden om zijn dood. Nasrallah was een toonaangevende figuur in het Midden-Oosten en hij was bij veel Arabieren geliefd om zijn strijd tegen Israël.

Een vijfde deel van de bevolking

Het Libanese ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat het dodental van de Israëlische acties van de laatste paar weken is opgelopen tot ruim duizend, terwijl er zesduizend gewonden vielen. Hoeveel van die slachtoffers Hezbollah-strijders zijn en hoeveel burgers is niet duidelijk. Ongeveer een miljoen Libanezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld, ongeveer een vijfde deel van de totale bevolking. Hele families bivakkeren buiten op straat bij gebrek aan een onderkomen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN probeert de ontheemden van voedsel te voorzien.


Lees ook

Libanezen vluchten terwijl Israëlische gevechtsvliegtuigen overvliegen: ‘De bommen kwamen steeds dichterbij’

Libanezen die uit het zuiden zijn gevlucht staan dinsdag vast op de snelweg tussen Beiroet en Sidon.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die vrijdag direct na zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN in New York opdracht had gegeven tot de aanval op het Hezbollah-hoofdkwartier, toonde zich daarentegen ingenomen. „Nasrallah was niet zomaar een terrorist”, verklaarde hij na terugkomst in Jeruzalem. „Hij was de terrorist.” En voldaan voegde hij eraan toe: „Er is geen plek in Iran of het Midden-Oosten buiten het bereik van de lange arm van Israël en vandaag weet u hoe waar dat is.”

De dood van Nasrallah, die altijd zijn haat voor Israël onderstreepte, werd in Israël in brede kring verwelkomd. Niet alleen door de regering, ook oppositieleider Yair Lapid feliciteerde het Israëlische leger met de liquidatie van Nasrallah. „Laat al onze vijanden weten dat wie ook maar Israël aanvalt ten dode is opgeschreven”, schreef hij op X. Sommige commentatoren wijzen erop dat het Israëlische leger hiermee zijn reputatie, die vorig najaar een deuk opliep bij de inval van Hamas, weer opvijzelt.

Laat al onze vijanden weten dat wie ook maar Israël aanvalt ten dode is opgeschreven

Yair Lapid
oppositieleider Israël

Ook Washington maakte duidelijk geen traan te laten om de dood van Nasrallah. „Hassan Nasrallah en de terroristische groep die hij leidde, Hezbollah, waren verantwoordelijk voor de dood van honderden Amerikanen gedurende een terreurbewind van vier decennia”, aldus een verklaring van het Witte Huis. Met zijn dood „wordt zijn vele slachtoffers althans enig recht gedaan”.

President Biden maakte daarnaast bekend dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten wordt versterkt. Daarmee hopen de VS te voorkomen dat de regio in een nog grotere oorlog belandt. Ook EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell waarschuwde daar vrijdag voor. Hij hamerde – net als de Amerikanen – op het belang van een diplomatieke oplossing.

Vernietigende klappen

Op zijn beurt kondigde Hezbollah aan de oorlog tegen Israël die Nasrallah altijd hoog in het vaandel had, te zullen voortzetten. Ondanks de opeenvolgende vernietigende klappen die Israël Hezbollah de afgelopen paar weken heeft toegebracht, zag de beweging zaterdag kans een honderdtal raketten op Israël af te vuren. Sommigen daarvan waren voor het eerst op Jeruzalem gericht. De schade bleef beperkt, maar deskundigen wijzen erop dat het grootste deel van Hezbollahs rakettenarsenaal voor zover bekend nog intact is. De groep kan desgewenst vermoedelijk een veel dichtere regen van raketten op Israël laten neerdalen, waarmee ook de befaamde Israëlische luchtverdediging moeite zou hebben.

Niet alleen Hezbollah toonde zich geschokt over de dood van Nasrallah, dat gold ook voor Hezbollahs belangrijkste bondgenoot, Iran. Uit voorzorg werd Irans opperste leider Ali Khamenei naar een veilig geachte locatie overgebracht. In een reactie toonde Khamenei zich geschokt over de dood van de man met wie hij door de jaren heen goed bevriend was geraakt. Hoewel hij vergelding voor diens dood aankondigde liet hij doorschemeren dat niet Iran maar Hezbollah daarbij voorop zou lopen. „Het zal Hezbollah zijn, dat aan het roer van de krachten van het verzet staat en het toekomstige lot van de regio zal bepalen”, aldus Khamenei.


Lees ook

Met uitschakeling van Nasrallah is Hezbollah niet weg, maar wel de pijler weggeslagen waarop Irans defensie rust

Een betoger in de Iraanse hoofdstad Teheran houdt zaterdag een ingelijste foto omhoog met daarop, van links naar rechts: de opperste leider Ali Khamenei, de vrijdag door Israël gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en de in januari 2020 door de VS gedode Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani.