‘Navalny overleden door vergiftiging’

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is hoogstwaarschijnlijk geen natuurlijke dood gestorven maar vergiftigd. Dat blijkt uit onthullingen die de Russische onafhankelijke nieuwssite The Insider zondag heeft gepubliceerd.

Navalny stierf op 16 februari van dit jaar in een Russisch strafkamp. De Russische autoriteiten meldden dat Navalny een natuurlijke dood was gestorven tijdens een wandeling. The Insider komt met documenten die een heel ander verhaal vertellen. Er was direct na zijn dood al twijfel over de door de Russische autoriteiten gemelde doodsoorzaak.

The Insider publiceert op de site twee documenten, getekend door Alexander Varapajev, als onderzoeker werkzaam voor de Russische overheid. Hij nam deel aan het comité dat onderzoek deed naar de dood van Navalny en concludeerde dat er geen aanleiding was voor het starten van een strafrechtelijk onderzoek.


Lees ook

Moderne martelaar Navalny bestreed het Kremlin te vuur en te zwaard

Aleksej Navalny, december 2018

Stuiptrekkingen

In de documenten staat dat Navalny op 16 februari, vlak voordat hij stierf, tegen bewakers zei dat hij zich niet goed voelde. Vervolgens kreeg hij buikpijn, werd misselijk en moest braken en kreeg stuiptrekkingen. Daarna viel hij flauw en werd naar de kliniek in het strafkamp gebracht.

In een tweede, definitieve versie van het document over de medische situatie van Navalny vlak voor zijn dood, wordt niet gesproken over de verschijnselen, maar gaat het om hartritmestoornissen. Die zouden uiteindelijk hebben geleid tot zijn dood, volgens de autoriteiten.

De arts die Navalny in 2020 behandelde na de aanval met het zenuwgas novitsjok zegt tegen The Insider dat verschijnselen als misselijkheid, braken en stuiptrekkingen passen bij vergiftiging en niet bij hartritmestoornissen.