Dodental orkaan Helene in VS loopt op

Het dodental veroorzaakt door tropische storm Helene, in het zuidoosten van de Verenigde Staten, is inmiddels opgelopen tot 64. Dat meldt persbureau AP zondag.

Nu de ergste storm is gaan liggen, maken hulpverleners de balans op. Zij melden aan Amerikaanse persbureaus dat duizenden mensen zijn gestrand in een poging droog en veilig gebied te bereiken. Honderden wegen zijn gesloten. Door stroomuitval kwamen ruim drie miljoen mensen zonder elektriciteit te zitten.

Helene kwam donderdagavond aan land in de zuidelijke staat Florida, vanaf de Golf van Mexico, en werd geclassificeerd als categorie 4 (op een schaal van 5), met windstoten tot 225 kilometer per uur. Op vrijdag zwakte de storm af tot een tropische depressie, maar richtte alsnog grote schade aan. De tropische depressie hield huis in zeker vijf Amerikaanse staten.

Gouverneur Brian Kemp van de deelstaat Georgia zei tegen persbureau AP dat de omgeving eruit ziet “alsof er een bom is ontploft.” De Nationale Weer Service van Greenville-Spartanburg in South Carolina schreef zaterdagavond op Facebook dat de storm “de ergste gebeurtenis is uit de geschiedenis van het bestaan van onze organisatie”.

Ook in North Carolina hield Helene huis. Volgens gouverneur Roy Cooper is Helene “een van de ergste stormen in de moderne geschiedenis van delen van North Carolina”. Slagregens veroorzaakten plotselinge overstromingen. Aardverschuivingen en weggespoelde wegen maken reddingsacties moeilijk en gevaarlijk. Op verschillende plekken werden zendmasten beschadigd, waardoor het mobiele bereik in grote gebieden is uitgevallen.

De verwachting is dat de regen dit weekend nog aanhoudt. Pas daarna zal de volledige schade kunnen worden opgemaakt.


Lees ook

Orkaan Helene richt veel schade aan in Golf van Mexico

Een man met een  varken in een overstroomde straat in Batabano in Cuba, nadat orkaan Helene is overgetrokken. De orkaan nam in kracht toe toen die richting Florida trok, tot een   extreem gevaarlijke storm van categorie 4.