Meer dan 100 doden door overstromingen in Nepal

Vanwege zware overstromingen in Nepal zijn zeker 104 mensen omgekomen. Dat schrijft persbureau AFP zondag op basis van berichtgeving van het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken. Het dodental loopt op: zaterdag sprak het ministerie nog van 66 doden.

Door aanhoudende regen van de afgelopen dagen treden rivieren in het Himalaya-gebergte buiten hun oevers en vinden aardverschuivingen plaats. In de lager gelegen Kathmandu-vallei vielen de meeste doden. In dat gebied, waar miljoenen mensen wonen, ligt onder meer de hoofdstad van Nepal.

Zaterdag meldde het ministerie dat infrastructuur als bruggen, wegen en woonhuizen door de overstromingen zijn beschadigd. Het leger en de politie voeren reddingsoperaties uit. Tegen persbureau AFP zegt een woordvoerder van de politie dat het waarschijnlijk is dat het dodental verder zal oplopen.

Jaarlijks kampt het land met overstromingen en aardverschuivingen. Deze zomer raakten twee bussen met daarin 65 passagiers vermist toen de bussen door een aardverschuiving een overvolle rivier in werden gesleept. Nepal heeft, net als bijvoorbeeld India, te maken met moessonregens: zware regenval tijdens de regentijd, die vaak in de zomer een aantal maanden aanhoudt.