NRC maakt ieder weekend een selectie uit…

Schilderachtige diversiteit

In de vierdelige serie Hollandse Meesters Herzien onderzoekt Jörgen Tjon A Fong de achtergronden van beroemde werken van Hollandse Meesters. Waar staan de schilderijen voor en welke verhalen zijn onverteld? „Wat als ik in de 17de eeuw de dam was overgestoken, had er iemand raar opgekeken?” Dat vraagt Tjon a Fong, directeur van de Kleine Komedie, zich af in de eerste aflevering, als hij Johannes Lingelbachs ‘Gezicht op de dam’ bekijkt. Staat iedereen die toen in Amsterdam rondliep er wel op? En wie zijn de mensen van kleur die we wél op schilderijen uit de 17de en 18de eeuw zien? Conservator Stephanie Archangel laat zien hoe Rembrandt te werk ging. Schilderde hij zijn zwarte buren?

Glorieus vulgaire spion

Met zijn combinatie van sardonische komedie en meeslepende spionagethriller is Slow Horses na vier seizoenen uitgegroeid tot een grote hit bij publiek en critici. De Slow Horses uit de titel zijn mislukte MI5-agenten die worden verbannen naar het ‘administratieve kerkhof’ genaamd Slough House. Het hart van de serie vormt de fantastische vertolking van hun baas, de glorieus vulgaire en misantropische meesterspion Jackson Lamb, door Gary Oldman. Zijn ongewassen haar hangt in slierten langs zijn gezicht. Er zitten gaten in zijn sokken. Hij rookt, drinkt en laat geregeld harde scheten, waarvan hij soms wakker schiet. Maar Lamb is een uiterst capabele spion die de indruk wekt dat hij alles al eens heeft gemaakt. Zijn grofheid maskeert een verleden dat nooit wordt uitgediept – hij blijft een enigma.

IJskoude berekeningen

De sneeuw waait hard over de vlakten, en mijnwerkers zwoegen in de diepten. De metereologen waarschuwen: er komt weer een temperatuurdaling. En de bloedhete generator in het hart van je stad stookt niet hard genoeg. Moet je de mijnwerkers vragen om harder en langer te werken, ook al zullen er dan zieken vallen? Stadsbouwer Frostpunk 2 bestaat uit een eindeloze reeks moeilijke politieke beslissingen over wie wat krijgt, en wie wat moet inleveren. Je bestuurt de laatste overlevenden van een klimaattragedie, die in de vrieskou een nieuwe samenleving uit de grond proberen te stampen. Conservatieve en progressieve stemmen ruziën over de beste oplossingen. Als leider hak je knopen door, maak je deals, plan je districten. Je zal vaak falen, en veel leren. Een fascinerende game vol denkvoer.

Muzikale reis met Blokhuis

Popkenner en muziekliefhebber Leo Blokhuis neemt ons mee op een muzikale reis buiten de gebaande paden. Tijdens het programma wordt er veel nieuwe muziek gedraaid en elke week speelt een artiest twee tracks live in de show. Deze zondag is dat de Amsterdamse singer/songwriter VanWyck. Ze maakt melodieuze muziek, zingt met een warme, aardse stem. Haar songs zijn verhalend, ze heeft een heel eigen genre ontwikkeld. In de rubriek De Wereldhit komt iedere week een correspondent uit het buitenland aan het woord die vertelt met welke muziek uit het land waar hij/zij gestationeerd is de luisteraar eens kennis zou moeten maken. Zondag is dat René Passet, voormalig ANWB-filelezer, nu correspondent in Denemarken.