De coalitiepartijen blijven verzanden in ruzie en chaos, blijkt in de eerste week na de Algemene Politieke Beschouwingen

Het was dinsdagochtend, en er klonken nog mild optimistische geluiden uit de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. De coalitiepartijen waren nog aan het bijkomen van de crisis van de week ervoor, de Tweede Kamerfracties namen in hun wekelijkse vergadering de tijd om even na te praten.

Het kabinet, zo was de sfeer, had de moeilijke Algemene Politieke Beschouwingen (APB) toch maar mooi overleefd. Premier Dick Schoof had zich moedig door de APB heengeslagen. En dat het moeilijk zou worden op asiel, dat wist iedereen vooraf ook wel. PVV en NSC, die hierin recht tegenover elkaar staan, moeten hier gewoon nog uitkomen. Het asieldossier werd in de top van de coalitie uitgelegd als een taai, maar geïsoleerd dossier, een onafgehecht draadje uit de kabinetsformatie.

Die dinsdag was het laatste moment dat je nog sussende woorden hoorde over het voortbestaan van het kabinet-Schoof. De dagen erop voltrok zich een nieuwe crisisweek, die aantoonde dat de problemen van de coalitie helemaal niet ophouden bij het asieldossier. De rot zit veel dieper.

Speculeren op een kabinetsval

Het begon meteen al die dinsdagmiddag, toen PVV-leider Geert Wilders impliciet dreigde met een kabinetsval als hij zijn zin niet krijgt. PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) wil een asielcrisis uitroepen via een noodwet die het parlement buitenspel zet. Coalitiepartner NSC verzet zich daartegen. Als Faber haar noodwet niet krijgt, „dan hebben we een probleem”, zei Wilders.

Een dag later, op woensdag, ontvouwde zich een vergelijkbare sfeer van ruzie en chaos in een landbouwdebat over een verbod op elektrische veeprikkers, stroomstootwapens om varkens en koeien mee op te drijven. De Kamer wil dat verbod graag, met uitzondering van coalitiepartij BBB. De verantwoordelijke minister Femke Wiersma, ook van BBB, probeerde in het debat het verbod tegen te houden. Zij gebruikte daarvoor een slimmigheidje: de vaagheid van de coalitieafspraken. De partijen hadden in algemene termen afgesproken dat Nederland niet langer eigen regels boven Europese wetgeving zal plaatsen.

Na een nieuwe crisisweek, die aantoonde dat de problemen van de coalitie niet stoppen bij het asieldossier, blijkt de rot veel dieper te zitten

Wat volgde, was een venijnige exegese door coalitiepartijen van die afspraken. Het liep zo hoog op, dat NSC-Kamerlid Harm Holman uit woede de zaal verliet en zijn collega Thom van Campen (VVD) verzuchtte: „Ik voel me niet serieus genomen.”

Uiteindelijk, na een korte adempauze, kreeg de Kamer haar zin. Maar de verhoudingen hebben er ernstig onder geleden, en Wiersma’s gezag in de Kamer is nu al aangetast. En dan moeten de écht ingewikkelde dossiers (mest, stikstof) nog komen. Een prominente bron in de coalitie vroeg zich hardop af hoe de partijen elkaar nog kunnen vertrouwen als ze elkaar dit soort streken leveren.


Lees ook

Coalitie weer in sfeer van crisis: kabinet-Schoof voert een gevecht met de buitenwereld én met zichzelf

Nicolien van Vroonhoven en Geert Wilders (PVV), tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Rellen sussen vanuit New York

Premier Dick Schoof moest zich de hele week vanuit New York bemoeien met een totaal andere rel, die de structurele kwetsbaarheid van de PVV als coalitiepartner aantoont. Op dinsdagochtend had staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) in het tv-programma Goedemorgen Nederland gezegd dat hij nog steeds achter de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Geert Wilders staat. „Ik mag als persoon denken wat ik wil, ik heb er nooit afstand van genomen, tien jaar geleden niet en nu niet.”

Na twee telefoontjes met Schoof krabbelde Jansen in drie Kamerbrieven langzaam terug. Uiteindelijk schreef hij: „Deze persoonlijke opvattingen reflecteren niet het kabinetsbeleid.” Volgens Schoof is het „vrij evident” dat uitspraken als die van Jansen nooit meer herhaald worden, zei hij vrijdag.

Maar de rel kan zomaar weer oplaaien: Wilders is weliswaar veroordeeld voor de uitspraak, maar heeft er nooit afstand van genomen. Bovendien: de kans dat een bewindspersoon met een PVV-achtergrond deze, of een andere uitspraak van Wilders opnieuw in herinnering roept, is levensgroot. Schoof kan weinig doen om dat te voorkomen, en veel PVV’ers in het kabinet komen nu eenmaal uit de entourage van Wilders.

‘Regel het!’

Dat de verhoudingen intern slecht zijn, was ook vóór deze week bekend. Maar de bewijzen bleven zich deze week opstapelen. Vicepremier en minister van Volksgezondheid Fleur Agema (PVV) kwam op donderdag in de problemen tijdens een debat over het afschalen van het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen. Den Haag gaat daar niet over, zei Agema, maar in het hoofdlijnenakkoord hadden de partijen afgesproken, op aandringen van de PVV: „De insteek wordt dat streekziekenhuizen behouden blijven.” Wilders had in juli nog gezegd: „Regel het!” Drie coalitiepartijen (VVD, NSC en haar eigen PVV) hielden Agema aan de daadkracht die ze als Kamerlid ook had gehad, maar als minister niet kon geven.

Ander voorbeeld: Agema’s partijgenoot Marjolein Faber zou op vrijdagochtend in gesprek gaan met de vier vicepremiers over de asielcrisis, maar die afspraak werd afgezegd. Volgens bronnen had Faber er geen behoefte aan dat anderen zich met haar portefeuille bemoeien, zolang zij nog geen uitgewerkt plan heeft voor de noodwet die ze wil uitroepen. De coalitie had in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat het opschorten van twee artikelen uit de Vreemdelingenwet alleen mag gebeuren als dat „dragend gemotiveerd” gebeurt. Op zijn vroegst volgende week vrijdag heeft Faber die motivering klaar, waarna de volgende ronde van de krachtmeting met NSC zal beginnen. De PVV zal niet wijken, schreef Wilders vrijdag alvast op X.

De chaos in de coalitie, zo is de les van deze week, heeft niet te maken met één onderwerp. Het ligt aan veel meer factoren. Aan de enorme ideologische verschillen tussen de vier partijen. Aan de vaagheid van de afspraken, die ruzie in de hand werkt. Aan de onwennige nieuwe rol van drie partijen (PVV, NSC en BBB) die nog nooit regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen. Aan de onduidelijke rolverdeling tussen Kamer en kabinet. Aan de macht die de vier partijen zichzelf toe-eigenden op hun belangrijkste thema, waarna ze dachten het alleenrecht op die thema’s te hebben: BBB op landbouw en de PVV op asiel. En aan het diepe gebrek aan vertrouwen en chemie tussen de hoofdrolspelers. Deze problemen zijn structureel, weten de vier partijen, en zullen in deze houtje-touwtje-coalitie steeds weer tot crisis leiden. Tot het moment dat het kabinet op een dag valt.


Lees ook

Vanaf de eerste minuut is Dick Schoof de controle kwijt. ‘Tjongejongejongejonge’, zegt hij

Premier Dick Schoof en het kabinet  tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.