Hoog tempo, elektronisch geluid: hoe grime vanuit Londen de wereld verovert

Lovely stuff.” Dat schreef rapper Dizzee Rascal in 2020 op zijn Instagram als reactie op het bericht van The Queen dat hij was uitgeroepen tot Member of the Order of the British Empire (MBE). Meer typisch Brits wordt een reactie waarschijnlijk niet. Dat geldt ook voor de muziek die hij maakt. Rascal wordt samen met producer en rapper Wiley gezien als de grondlegger van het door en door Engelse genre grime, dat begin deze eeuw in Oost-Londen ontstond. Zo’n twintig jaar later is grime aanweziger dan ooit in de internationale hitlijsten. Met de kenmerkende ritmische flow vervlechten rappers als Stormzy en Skepta snelle, koude breakbeats met grauwe teksten over het harde leven in de buitenwijken van Londen.

Hoe klinkt het?

Grime (Britse straattaal voor ‘vuil’) ligt qua tempo relatief hoog, op zo’n 130-140 beats per minute (bpm). Dat past eerder bij drum-’n-bass dan bij standaard hiphop van 85 tot 90 bpm. Het is wat moeilijk uitleggen, maar in grimebeats zit een soort elektronische hoekigheid, een geslepen scherpte die je meteen herkent. Neem de track ‘Bonkers’ van Dizzee Rascal, die rond 2009 ook in Nederland populair was. „Some people think I’m bonkers/ But I just think I’m free…” Die energieke maar uitgeklede, ietwat kale sound maakt een grimebeat ideaal om snel op te rappen. En die combinatie maakt hypemuziek. In 2004 werd het nummer ‘Pow! (Forward)’ van Lethal Bizzle in clubs in Londen en Essex verboden omdat de track te veel gevechten zou uitlokken. Dat energieniveau komt van vaderskant van de stamboom: de breakbeatgenres jungle en UK garage. Moederskant is zachter: Jamaicaanse dancehall, hiphop en ragga (een snellere variant van reggae).

Waar komt het vandaan?

Wiley (in 2018 ook tot MBE gekroond) produceerde in 2000 ‘Eskimo’, dat nummer wordt gezien als de eerste grimetrack ooit. Hij noemde zijn unieke, avant-garde ritmische en zwaar bebaste sound ‘Eskibeat’, omdat hij zijn beats koud vond aanvoelen. Koud als in „coldhearted”, zei hij ooit in een interview. Koud of warm, underground clubs smulden van de oppeppende kracht van grime. De teksten, die de ongepolijste, rauwe verhalen over Londense wijken als Bow en Poplar vertelden, sloegen in als een bom.

Al snel vond grime zijn weg naar mensen buiten de wijk, via die prachtige Britse traditie van piratenradio. DIY: zoek een hoge toren uit, verstop ergens boven in je radioapparatuur en zenden maar. Zo begon de piepjonge grimepionier Dizzee Rascal als jungle en drum-’n-bass dj op piratenradio Deja Vu. In 2003 won hij met zijn debuutalbum Boy in da corner de prestigieuze Mercury Award voor beste Britse album van het jaar. Hij was toen net 19 jaar oud. Een paar weken voor de release van zijn album werd hij op Cyprus neergestoken door een rivaliserende gang. Dat is de andere kant van het ongepolijste verhaal.


Lees ook

In Zuid-Londen, bakermat van UK Drill-rap, dromen jongeren nu van sterrendom in Nigeria

Straatbeeld uit de wijk Greenwich in Zuid-Londen.

Wie moet ik kennen?

Na grondleggers als Wiley en Dizzee Rascal werd Skepta in de jaren tien de grootste telg van het grimegenre. Tracks vol hypebeats als ‘Shutdown’ en ‘That’s not me’ bliezen grime een geheel nieuw leven in, boorden een internationaal publiek aan en lieten een nieuwe generatie kennismaken met het genre. Op die golf voer de grote Stormzy dan weer mee: zijn debuutalbum Gang Signs & Prayer was in 2017 het eerste grimealbum ooit dat bovenaan stond in de UK Albums Chart. In 2019 was hij de eerste grime headliner op het grote Glastonbury Festival.

Momenteel is Central Cee grime’s grootste ster. Hij bracht het genre weer een stap verder door in zijn tracks expliciete samples uit popmuziek te gebruiken, met humor. Dat werkt op sociale media als een trein. Op zijn virale monsterhit ‘Doja’ rapt hij grof en met sterk Londens accent dat zijn vriendin biseksueel is en waarom dat ook iets over hem zegt: „How can I be homophobic? My bitch is gay!” Na meer dan twee decennia is grime veel veranderd, en groter dan ooit.