Reuzenram ‘Rambo’ heeft uitzonderlijk grote ballen – maar andere Australische ‘Grote Dingen’ zijn niet altijd enorm

Quizvraag: wat hebben een schaap, ananas, pinguïn, garnaal en aardappel met elkaar gemeen?

Ze staan allemaal op een lijst van Australische Grote Dingen, reusachtige beelden die langs de weg de aandacht vestigen op bedrijven, of toeristen lokken. Hoeveel er precies verspreid door het land staan, is onbekend: sommige websites vermelden er zo’n honderdvijftig, volgens Wikipedia zijn het er meer dan duizend.

Over wat het eerste Grote Ding was, wordt getwist. Veel Australiërs denken dat het de Grote Banaan is, in 1964 opgericht in Coffs Harbour. Maar de Grote Schot in de Zuid-Australische stad Adelaide was in 1963 net iets eerder. Volgens de legende kwamen Schotse migranten op het idee tijdens het consumeren van twee flessen whisky. Het resultaat is een reusachtig beeld van vijf meter hoog, ook wel ‘Scotty’ genoemd.

De grote gele banaan, waar voor de zekerheid in koeienletters ‘The Big Banana’ op staat, trekt nog steeds veel bezoekers. John Landi liet het gekromde gevaarte bouwen om voorbijtrekkend verkeer naar zijn bananenstalletje te lokken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een attractiepark met glijbanen, een zwembad en een souvenirwinkel.

Ook in Goulburn, een stad zo’n twee uur ten noorden van Sydney, is het aantrekken van toeristen de voornaamste reden geweest voor de bouw van de ‘Big Merino’ (de Grote Ram) in 1985. Voor ingewijden is het Rambo, vernoemd naar een kampioensram uit de buurt. Goulburn was lang ‘de wolhoofdstad’ van Australië. Inmiddels hebben schapenboerderijen plaatsgemaakt voor industrie, maar Rambo is gebleven.

‘Rambo’, de grootste ram van Australië.
Foto Kokkai Ng

Op slechts een paar minuten van de snelweg tussen Sydney en Canberra staat hij in het strijklicht van de namiddagzon majestueus uit te kijken op een bouwmarkt. Rambo is vijftien meter hoog en weegt bijna honderd ton. Hij is gemaakt van beton met de textuur van een schapenvacht. Naast hem staan een tankstation en een souvenirwinkel, waar onder meer schapenwollentruien te koop zijn.

Margaret O’Day (67) staat sinds elf jaar achter de toonbank. „Iedereen kent Rambo, vooral vanwege zijn achterste.” De Grote Ram heeft namelijk een paar uitzonderlijk grote ballen. Bezoekers kunnen het meestal niet laten ze even aan te raken, zegt Day. „Een koelkastmagneet met een foto van zijn achterkant is ons meest verkochte item.”

Australië is een groot land, waar een roadtrip uren duurt. Een bezoek aan een Groot Ding is een goede reden om even te stoppen en de benen te strekken. Inez Curro (26) heeft haar Amerikaanse vriendin Marisa Schuldes (27) op sleeptouw genomen langs een aantal Grote Dingen. „Ik vind het hilarisch. Het voelt als een inside joke, waar ik nu deel van mag uitmaken”, zegt Schuldes.

Ik vind het hilarisch dat de meeste big things best klein zijn

Ivana Kuzmanovska
bezoeker Grote Dingen

De Australische liefde voor grote dingen komt niet voort uit grootheidswaanzin, zegt O’Day. „Het is gewoon voor de lol.” Toch is het ook een serieuze aangelegenheid, want bouw en onderhoud kosten een hoop geld. Bovendien is er concurrentie. Zo staat er nóg een groot ram in West-Australië. „Daar ben ik eens gaan kijken, maar hij is veel kleiner dan onze Rambo”, zegt ze trots.

Kinderlijk knutselwerk

Niet alle Grote Dingen zijn dus gelijk geschapen. Sterker nog, Rambo is een uitzondering, vindt bezoeker Ivana Kuzmanovska (36). „Ik vind het hilarisch dat de meeste big things best klein zijn. De Grote Aardappel in Tasmanië is klein en heeft een stok in z’n achterste. Ook het Grote Vogelbekdier is helemaal niet zo groot, en zit belabberd in elkaar. Het lijkt wel een knutselwerk van een klein kind.”

Kuzmanovska let op „context, gelijkenis, formaat en bouwkwaliteit”, somt ze op. Als architect heeft ze er oog voor. „Rambo staat in het gebied waar vroeger veel schapen werden gehouden. Hij is gemaakt van beton en heeft stevige, stalen balken. Hij heeft de tand des tijds goed doorstaan. Hij lijkt echt op een ram en heeft grote ballen. Wat wil je nog meer? Wat mij betreft krijgt hij een tien.”

De Grote Aardappel, langs een weg in Tasmanië, is eigenlijk niet zo heel groot.
Foto Meike Wijers

Zo hoog scoren de meeste Grote Dingen niet. Context is ver te zoeken bij het Grote Vogelbekdier in Tasmanië, dat pal naast een Thais restaurant staat. De Grote Pinguïn staat dan wel in het dorpje Pinguïn waar echte pinguïns voorkomen, maar hij mist het formaat. Het beeld is kleiner dan de meeste bezoekers. En de Grote Tasmaanse Duivel heeft geen achterpoten.

Grootsheid

De hoogtijdagen van de Grote Dingen waren in de jaren zeventig en tachtig, toen haast elke week ergens in Australië een nieuw groot gevaarte verrees. Inmiddels staan de meeste Grote Dingen er verlaten bij. De verf bladdert en veel bouwwerken zien er verwaarloosd uit.

Dat vinden de meeste Australiërs, die houden van kitsch, geen probleem. „Het zit in de Australische aard om jezelf niet te serieus te nemen”, zegt Kuzmanovska. „Het is cool om tegendraads te zijn, daarom houden we van die knullige Grote Dingen.”

Larry The Big Lobster, een 17 meter hoge kreeft in het kustplaatsje Kingston South East.
Foto Isabella Kwai/The New York Times

Casey Sharpe, de eigenaar van Larry, poseert met zijn gezin onder de staart van de kreeft, in 2018.
Foto Isabella Kwai/The New York Times

Toch heeft Australië al die grote dingen volgens haar helemaal niet nodig. „Australiërs bouwen grote dingen om zich groots te voelen. De ironie daarvan is pijnlijk en hilarisch tegelijk. We zijn het grootste eiland ter wereld, onze natuur is groots met uitgestrekte woestijnen, bergen en rivieren. Maar waardering voor échte Australische grootheid, zoals de oudste nog levende inheemse cultuur ter wereld, is er niet.”

Al staat Australië als grootste eiland ter wereld ter discussie. Want hoewel het met een oppervlakte van 7.686.850 vierkante kilometer het grootste eiland zou kúnnen zijn, wordt het vaak niet als eiland beschouwd, maar als continent. Het kleinste continent ter wereld.