Coalitie Groningen valt na verdeelde stemming over toekomst windmolenpark

Het Groningse college van Gedeputeerde Staten is woensdagavond gevallen. De ChristenUnie zegt geen vertrouwen in meer te hebben in de coalitie, bestaande uit de PvdA, ChristenUnie, BBB en Groninger Belang. Dit nadat de twee laatstgenoemde partijen tegen de komst van een windmolenpark stemden. Al jaren geleden was afgesproken dat dit park er zou komen.

Het windmolenpark moest worden aangelegd in de Eemshaven-West. Tien jaar geleden werd al afgesproken dat de 24 windturbines er zouden komen. De coalitie in Groningen sprak dit jaar in een hoofdlijnenakkoord af geen nieuwe windparken aan te leggen, maar de bestaande plannen, zoals in de Eemshaven, wel door te laten gaan.

Dat de BBB en een deel van de fractie van Groninger Belang woensdag alsnog tegen het windpark stemden, is voor ChristenUnie genoeg reden om de stekker uit de coalitie te trekken. Afspraken over ‘het belang van een betrouwbare overheid’, zoals afgesproken in het hoofdlijnenakkoord, zijn niet verenigbaar met de verdeelde stemming, zo stelt fractievoorzitter van de ChristenUnie Fredric Geijtenbeek.

‘Vertrouwen geschonden’

“Vandaag is het vertrouwen geschonden. Wij denken totaal anders over wat een betrouwbare overheid is”, zegt Geijtenbeek volgens RTV Noord. “Sommige coalitiegenoten hebben moedwillig chaos boven betrouwbaarheid verkozen en moedwillig andere spelregels gehanteerd. De mogelijke gevolgen voor de provincie zijn voor lief genomen. Dat staat voor ons haaks op betrouwbaar bestuur.”

Vlak voor de stemming werden BBB en Groninger Belang nog opgeroepen zich aan de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord te maken. Na de stemming, toen beide partijen de komst van het windpark toch hadden afgewezen, vroeg ChristenUnie een schorsing aan, waarna werd besloten dat de coalitie geen toekomst meer heeft.