Bestuur van Duitse Groenen stapt op na dramatische verkiezingsresultaten

De slechte verkiezingsuitslagen voor de Duitse Groenen in de deelstaten Brandenburg, Thüringen en Saksen maken slachtoffers. Woensdagochtend kondigden de twee partijvoorzitters van Bündnis 90/Die Grünen, Ricarda Lang en Omid Nouripour, aan dat zij zullen aftreden. Lang en Nouripour blijven aan tot het partijcongres in november. Daar wordt een nieuw bestuur gekozen.

Volgens het duo, in functie sinds februari 2022, is er een „nieuwe start” nodig en bevindt de partij zich in de „diepste crisis in tien jaar”. In Brandenburg en Thüringen haalden de Groenen de kiesdrempel niet, in Saksen behaalde de partij 5 procent en kwam zo op het nippertje in het parlement. Bij de Europese Verkiezingen in juni werd het aantal zetels van de Duitse Groenen in het Europees Parlement bijna gehalveerd.

Op dit moment staan de Groenen op zo’n 11 procent in landelijke peilingen. Ruim drie jaar geleden, in de zomer van 2021, leek de partij in sommige peilingen wel 25 procent van de stemmen te kunnen halen en was er zelfs sprake van dat lijsttrekker Annalena Baerbock, nu minister van Buitenlandse Zaken, kanselier zou kunnen worden. Die populariteit is volledig verdampt, en in plaats van meedingen naar het hoogste ambt vecht de partij nu in sommige deelstaten om haar voortbestaan.

Uit coalitie stappen

Ook bij de andere regeringspartijen in Berlijn zorgen de magere resultaten bij de recente deelstaatverkiezingen voor grote onrust. Binnen de liberale FDP gaan steeds meer stemmen op om uit de coalitie te stappen, in de hoop dat dat de kiezersgunst positief beïnvloedt. De FDP dreigt volgens peilingen bij volgende Bondsdagverkiezingen de kiesdrempel niet eens te halen.

In de SPD bestaat grote onvrede over kanselier Olaf Scholz, die nog maar weinig voor elkaar lijkt te krijgen in zijn regering van SPD, Groenen en FDP. Sommige SPD’ers zouden Scholz bij volgende verkiezingen het liefst als lijsttrekker vervangen. Als de coalitie niet voortijdig klapt, zijn de volgende nationale parlementsverkiezingen in september 2025.


Lees ook

Kanselier Olaf Scholz staat er slecht voor; verkiezingen in Brandenburg kunnen zijn politieke lot bepalen

Verkiezingsposters in Potsdam waar deze zondag verkiezingen zijn voor het deelstaatparlement van Brandenburg die met spanning tegemoet worden gezien.Foto Liesa Johannssen/Reuters