Telegram verandert beleid: gaat IP-adressen en telefoonnummers van gebruikers vaker delen

Telegram past een maand na de arrestatie van oprichter Pavel Doerov zijn privacybeleid aan. Wanneer een overheid een IP-adres en telefoonnummer via een gerechtelijk bevel opvraagt, zal Telegram die voortaan delen. Eerder gebeurde dat alleen, zo beweert het bedrijf althans zelf, bij het opvragen van data van een terrorist. Voortaan zal Telegram ook gegevens vrijgeven van gebruikers die worden verdacht van een crimineel delict.

Het nieuwe beleid is een reactie op de kritiek die Telegram al langer krijgt: het platform zou de georganiseerde misdaad te veel ruimte geven. Zo kan kinderporno makkelijk worden gedeeld via het platform. Doerov werd vorige maand opgepakt op verdenking van het faciliteren van criminele activiteiten.

Via Telegram, dat wereldwijd 950 miljoen gebruikers telt, kunnen gebruikers vrijwel anoniem met elkaar in contact komen, in groepen tot wel 200.000 leden. Telegram beweert gebruikers veel vrijheid te geven en bijvoorbeeld geen censuur toe te passen. Daarnaast zouden gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over privacy.

Doerov stelde eerder zijn gebruikers te willen beschermen tegen ,,autoritaire regimes” door hun gebruikersdata niet te delen met inlichtingendiensten. Het is onduidelijk of die belofte klopt: verschillende critici, onder wie Russische dissidenten, twijfelen sterk aan de claim.


Lees ook

Hoe de kwestie Pavel Doerov de machtsstrijd tussen platformen en staten op scherp zet

Een man demonstreert bij de Franse ambassade in Moskou tegen de arrestatie van Telegram-topman Pavel Doerov. De papieren vliegtuigjes refereren aan het logo van de Telegram-app.

Terrorgram

Er komen steeds meer voorbeelden naar buiten van hoe gebruikers Telegram inzetten voor criminele doeleinden. Eerder deze maand werd een Amerikaans duo opgepakt dat via een Telegram-kanaal aanzette tot moordpartijen op immigranten, joden en zwarte Amerikanen.

Het tweetal kon sinds 2022 ongehinderd leiding geven aan het kanaal, genaamd ,,Terrorgram”, waarmee ze een ,,witte etnostaat” in de Verenigde Staten wilden stichten. Op het kanaal circuleerde een lijst met doelwitten die volgens hen vanwege hun ras, religie, gender of etniciteit dood moesten.

Verschillende leden van de Terrorgram-groep leken ook moorden te hebben gepleegd in naam van het kanaal. Zo hield de dodelijke schietpartij op een lhbti-bar in Slowakije verband met een oproep in Terrorgram.

Racistisch gemotiveerde moordoproepen konden jarenlang ongeremd en straffeloos rondgaan op het Telegram-kanaal, maar daar komt volgens het bedrijf nu verandering in. Telegram zelf laat weten dat wanneer het een gerechtelijk bevel ontvangt dat de identiteit van een gebruiker als verdachte bevestigt, het gebruikersgegevens zal delen met de autoriteiten en nadien publiceren in kwartaalcijferrapporten. ,,Tot nu toe is dit nog nooit gebeurd”, zegt Doerov.

Telegram heeft ook de publieke zoekfunctie aangepast. Voorheen was het mogelijk om via de zoekfunctie kanalen te vinden waar bijvoorbeeld wapens werden verhandeld. Oprichter Doerov erkent dat Telegram is ,,misbruikt voor het verkopen va illegale goederen”.

Doerov stelde verder dat de beleidsaanpassingen nodig zijn om criminelen te ontmoedigen. ,,Hoewel 99,999 procent van de Telegram-gebruikers niets van doen heeft met met criminaliteit, creëert de 0,001 procent die dat wel heeft een slecht imago voor het gehele platform.”