Wrak van superjacht Bayesian bevat mogelijk spionagegeheimen in waterdichte kluizen

Het gezonken jacht van de Britse softwaretycoon Mike Lynch bevat mogelijk spionageheimen waarop ‘buitenlandse actoren’ zouden azen.

Een functionaris op Sicilië, waar het jacht op 19 augustus in slecht weer zonk, bevestigde tegenover CNN dat de autoriteiten „een officieel verzoek hebben ingewilligd voor extra beveiliging van het wrak totdat dit gelicht kan worden”.

Aanvankelijk zeiden lokale autoriteiten te vrezen voor plunderaars, op zoek naar kostbaarheden die in het wrak zijn achtergebleven. Intussen lijkt het vooral te gaan om twee waterdichte kluizen met versleutelde harde schijven met geheime informatie van westerse inlichtingendiensten. Buitenlandse regeringen, waaronder die van Rusland en China, zouden daar belangstelling voor hebben.

Overlevenden van de schipbreuk hebben tegen Italiaanse onderzoekers verklaard dat Lynch „geen vertrouwen had in cloud-diensten” [om data veilig te bewaren] en de harde schijven altijd in een kluis bewaarde als hij aan boord was.

De software die Lynch vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkelde draait onder meer om patroonherkenning, bijvoorbeeld voor vingerafdrukken- en gezichtsherkenning. Aangenomen wordt dat Lynch van meet af aan via verschillende van zijn bedrijven betrokken was bij het werk van Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten die zich bezighouden met het onderscheppen en analyseren van data.

Cyberaanvallen

Een van die bedrijven is Darktrace. Die onderneming, schreef Politico kort na het zinken van het jacht, richtte Lynch in 2013 op met oud-functionarissen van onder meer GCHQ en de NSA, respectievelijk de Britse en Amerikaanse elektronische afluisterdienst. Darktrace probeert cyberaanvallen te bestrijden door gedragspatronen van elke ‘actor’ binnen een organisatie te bestuderen en afwijkend gedrag te signaleren.

Lynch vernoemde zijn jacht, Bayesian, naar de ‘bayesiaanse statistiek’ die een sleutelrol speelt bij patroonherkenning, en die is genoemd naar de achttiende-eeuwse wiskundige Thomas Bayes.

Het wrak, dat op vijftig meter diepte ligt, wordt bewaakt met oppervlakteschepen en met onderwatercamera’s. Bij de ondergang van het jacht, tijdens zeer slecht weer, kwamen 7 van de 22 opvarenden om, onder wie Lynch en zijn achttienjarige dochter. Lynch’ echtgenote, Angela Bacares, werd gered. Aangenomen wordt dat het wrak in de komende weken wordt gelicht.

De Italiaanse justitie onderzoekt of iemand schuld draagt aan de schipbreuk, mogelijk door nalatigheid van de bemanning. Hoe het schip ten onder ging bij Porticello, even ten oosten van Palermo, is nog steeds een mysterie. Het staat wel vast dat het in zeer korte tijd gebeurde tijdens een zich snel ontwikkelende onweersstorm.

Fraudeproces

Lynch maakte op het moment van de schipbreuk een reis met vrienden en anderen die hem hadden bijgestaan tijdens een langjarig fraudeproces in de Verenigde Staten. Hij was kort daarvoor vrijgesproken van de verdenking dat hij de Amerikaanse computerreus Hewlett Packard (HP) had opgelicht bij de verkoop van zijn bedrijf Autonomy voor 11 miljard dollar in 2011. Via een alternatieve rechtsgang zou HP alsnog vier miljard dollar van Lynch’ nabestaanden willen claimen.

In een vooralsnog bizar toeval overleed Stephen Chamberlain, Lynch’ eveneens vrijgesproken Autonomy-zakenpartner, twee dagen voor het zinken van de Bayesian, nadat hij in Cambridge bij het hardlopen was aangereden.


Lees ook

Superjacht Bayesian werd waarschijnlijk getroffen door een tornado van water

Italiaanse reddingswerkers en duikers bij de operatie om de opvarenden van de Bayesian te bergen, in Porticello op Sicilië.