Reddingsplan in de maak voor noodlijdende chipfabrikant Intel

Een lage beurskoers maakt je kwetsbaar voor vijandelijke overnames. Dat merkt de verlieslijdende chipfabrikant Intel, die dit jaar al 60 procent van zijn marktwaarde verloor. Amerikaanse media schrijven dat Qualcomm, een concurrerende chipmaker uit de VS, zich vorige week bij Intel meldde voor een mogelijke, opzienbarende overname. Een megadeal tussen Intel (beurswaarde 93 miljard) en Qualcomm (188 miljard dollar) zou zeer kritisch bekeken worden door de mededingingsautoriteiten. Maar het geeft wel aan hoe Intel is weggezakt.

Jarenlang was Intel de grootste chipmaker ter wereld en de trots van Silicon Valley. Het bedrijf scoorde met pc- en datacenterchips, maar miste de mobiele revolutie (door ‘nee, dank u’ te zeggen toen Apple in 2006 een leverancier voor de iPhone-chip zocht) en heeft geen goed antwoord op Nvidia’s dominantie in AI-chips. De eigen chipfabrieken, waarvoor Intel naarstig extra klanten zoekt, lijden veel verlies. Qua productietechnologie loopt het bedrijf jaren achter op TSMC uit Taiwan en Samsung uit Zuid-Korea.

Wat te doen? Topman Pat Gelsinger kondigde al aan in het personeelsbestand te gaan snoeien (15.000 banen weg) en pauzeerde dividenduitbetalingen en miljardeninvesteringen in Europa. Hij bereidt Intel voor op een opsplitsing: één tak die chips ontwerpt en één tak die de chips daadwerkelijk produceert, met hulp van de nieuwe techniek van de Nederlandse chipmachinemaker ASML. Intel is namelijk de eerste afnemer van de High-NA-lithografiesystemen, die tot 400 miljoen euro per stuk kosten. Die technologiesprong is behalve duur ook zeer risicovol.

Gelsingers herstelplan staat onder druk van een lang aanhoudende dip in de chipindustrie. Maar volgens Bloomberg heeft de grote vermogensbeheerder Apollo Global Management toch vertrouwen in de plannen. Apollo zou een miljardeninvestering in Intel willen doen – ongetwijfeld tegen gunstige voorwaarden, omdat Intel nu in zo’n lastig parket zit.

Verkoop of nieuwe externe financiers? Welke optie het ook wordt, één ding is zeker: Intel kan niet overleven zonder hulp van buitenaf.


Liveblog
economieblog


Top-klimaatadviseur EU: landbouwsector moet betalen voor uitstoot broeikasgassen

De staalfabriek van Tata in Port Talbot, Wales.