Israël bombardeert opnieuw zuiden en oosten van Libanon

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft alle medewerkers opgelegd om het gebruik van alle communicatieapparatuur te stoppen. Dat melden twee hooggeplaatste officieren van Iran tegen persbureau Reuters. Het bevel is een reactie op de ontploffing van duizenden piepers en walkietalkies van Hezbollah in Libanon, een actie waar Israël naar alle waarschijnlijkheid achter zit.

Bij de ontploffing van apparaten in Libanon kwamen 39 mensen om het leven en raakten meer dan 3.000 mensen gewoond. De Revolutionaire Garde, die losstaat van het Iraanse leger en rechtstreeks onder ayatollah Ali Khamenei valt, voert een grootschalige operatie in gang om alle apparaten te inspecteren – niet alleen communicatieapparatuur. De Revolutionaire Garde maakt zich met name zorgen om nucleaire en raketfaciliteiten, die zich met name ondergronds bevinden.

Het is onduidelijk hoe de Garde, bestaande uit 190.000 personen, nu kan communiceren. Volgens een van de twee Iraanse functionarissen beschikken ze over versleutelde communicatieapparaten, waaronder portofoons, die ofwel in eigen land zouden zijn ontwikkeld of via buitenlandse leveranciers. Vanwege westerse sancties op Teheran vanwege de ontwikkeling van kernwapens heeft Iran eigen radiotransmissies ontwikkeld. Iraanse strijdkrachten zouden al zo’n twintig jaar geen piepers meer gebruiken.

Een van de bronnen zegt ook dat er zorgen zijn over mogelijke infiltratie van de Garde door Israëlische spionnen. Onderzoeken zouden zijn begonnen om binnen- en buitenlandse bankrekeningen van medewerkers te onderzoeken, net als de reisgeschiedenis van hen en hun families.

Het is onduidelijk hoe Irans troepen, bestaande uit 190.000 personen, nu kunnen communiceren.
Foto Abedin Taherkenareh/EPA)