‘Moulin Rouge!’ is een hysterische musicaltrip

Je hebt musicals waarbij je neuriënd de zaal verlaat na het slotapplaus, waarbij na afloop één melodie in je hoofd is blijven hangen. Zo’n musical is Moulin Rouge! niet. In deze productie, gebaseerd op de film van de Australische regisseur Baz Luhrmann uit 2001, vechten tientallen hits om voorrang.

In de voorstelling heeft een Parijse nachtclub geldproblemen. De eigenaar (Carlo Boszhard) geeft één van ‘zijn’ courtisanes, Satine (Keoma Aidhen), de opdracht om een rijke hertog (Nino Ruiter) te verleiden. Door een misverstand is het componist Christian (Martijn Noort) die wordt ingepakt. De twee worden hopeloos verliefd, terwijl Satine alsnog moet aanpappen met de miljonair. De affaire speelt zich af tegen een achtergrond van drankgelach en erotiek. De bourgeoisie pronkt met rijkdom; de bohemiens, waartoe Christian behoort, genieten van het vrije leven. Dit is de setting voor een musical vol groots opgezette shownummers.


Lees ook

Musicalregisseur Alex Timbers over ‘Moulin Rouge!’: ‘Het Parijs van 1900 is een plek van dromen en fantasieën’

Scène uit Moulin Rouge! The Musical van Alex Timbers, die vanaf september in een Nederlandse versie is te zien.

Moulin Rouge! is een relatief nieuwe creatie (sinds 2019 op Broadway) en dat hoor je aan de setlist, die bestaat uit popsongs van de afgelopen vijftig jaar. Ook in de Nederlandse versie worden de hits in het Engels gezongen. Het repertoire schiet van Madonna naar The Police, van Adele naar The Rolling Stones en Édith Piaf. Dit gebeurt soms zelfs binnen één nummer: een verzameling hits is dan aan elkaar gestikt tot een mix rond één thema. Een sterk voorbeeld hiervan is het laatste lied voor de pauze: een duet waarin Christian en Satine elkaar de liefde verklaren met flarden van onder meer ‘Take on me’, ‘Love is a battlefield’ en ‘Heroes’. De snelle afwisseling van songs werkt niet altijd even goed: soms maakt het de liedjes erg fragmentarisch en is het muzikale vlechtwerk meer gimmick dan catchy.

Naast de heen-en-weer schietende soundtrack valt het visuele spektakel in Moulin Rouge! op. Het decor is imponerend, met een molen en een gigantische olifantenkop aan weerszijden. Het nachtclubgevoel zindert van de bühne tussen bordeauxrode draperieën, kroonluchters en een enorme hoeveelheid lampjes. Hier wervelt het ensemble in een al even eclectische mix van dansstijlen als burlesque, jazz, tango en cancan. De choreografieën ogen eerst wat rommelig, maar worden geleidelijk strakker met als hoogtepunt het opzwepende ‘Backstage Romance’.

Voorspelbaar

Moulin Rouge! is een hysterische trip, maar inhoudelijk niet zo’n feest. Het verhaal is voorspelbaar en sommige scènes dienen puur als vehikel voor een volgende reeks nummers. De voorstelling voelt daardoor soms gejaagd. Voordat je het ene moment hebt verwerkt, dendert het volgende er alweer overheen.

Wat niet helpt, is dat Keoma Aidhen – die Satine speelt – pas na haar eerste solo (‘Firework’ van Katy Perry) echt loskomt. Vocaal pakt ze in eerdere nummers nauwelijks uit. Gelukkig heeft ze Martijn Noort tegenover zich. Hij is een sprankelende Christian met een ijzersterke stem, haalt iedere noot en heeft een prettig-heldere acteerstijl. Noort neemt zijn publiek kalm aan de hand door het onstuimige musicalgeweld van Moulin Rouge!