Overgewicht bij vrouw én man verkleint kans op zwangerschap, blijkt uit langjarig onderzoek

Aanstaande moeders én vaders met een gezond gewicht hebben een grotere kans op een zwangerschap dan mensen met overgewicht of obesitas. Met elk punt op de BMI-schaal boven de gezonde range neemt die kans af – ook bij mannen. En vrouwen met overgewicht of obesitas hebben een bijna anderhalf keer grotere kans op een miskraam. Dat schrijven Rotterdamse onderzoekers deze week in het medisch tijdschrift JAMA Network Open.

Het zijn enkele uitkomsten uit het langjarige onderzoek Generation R van het Rotterdamse Erasmus MC.

Dat programma onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van kinderen in Rotterdam. „Tussen 2002 en 2006 is de eerste lichting ouders ingestroomd”, vertelt kinderarts Vincent Jaddoe van het Erasmus MC, onderzoeksleider van de nieuwe studie. „Zij kregen bij elkaar bijna tienduizend kinderen, die nu volwassen zijn. Dat onderzoek liet zien dat factoren in de vroege zwangerschap heel bepalend zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Sinds 2017 onderzoeken we, in het nieuwe programma Generation R Next, ook het belang van de fase vóór de zwangerschap.”

Vierduizend

Aan dit recentere onderzoek, wereldwijd het eerste in zijn soort, deden bijna vierduizend aanstaande ouderparen mee. Ze werden gevolgd vanaf het moment dat ze zwanger probeerden te worden. „We wisten al wel uit eerder onderzoek dat overgewicht en obesitas samengaan met een lagere vruchtbaarheid”, vertelt Jaddoe. „Maar dit is de eerste studie die jarenlang een hele bevolkingsgroep volgde, dus niet alleen stellen die al zijn doorverwezen, omdat ze moeilijk zwanger werden. We onderzochten de héle BMI-range. En dus ook de rol van de aanstaande vaders. Daarover is nog veel te weinig bekend.”

De BMI (bodymassindex) kijkt naar je gewicht in relatie tot je lengte. Bij volwassenen in de vruchtbare leeftijd ligt een gezonde BMI tussen de 18,5 en 25. Dat betekent dat iemand die 1 meter 70 lang is, tussen de 54 en 72 kilo weegt. Boven de 72 kilo heeft deze persoon overgewicht; boven de 87 kilo obesitas.

Opvallend is ook vrouwen met ondergewicht maar liefst 88 procent meer kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen

De onderzoekers gebruikten twee maten voor vruchtbaarheid: de kans dat je in de volgende maand zwanger wordt en de kans dat je na twaalf maanden nog niet zwanger bent (dan spreken wetenschappers van vruchtbaarheidsproblemen). Bij vrouwen daalt die maandelijkse zwangerschapskans met zo’n 2 procentpunt voor elk punt op de BMI-schaal boven de 25; bij mannen met ongeveer 1 procentpunt. Uiteindelijk hebben vrouwen met overgewicht ongeveer 30 procent meer kans op vruchtbaarheidsproblemen, en met obesitas ongeveer 60 procent. Voor mannen geldt dat laatste ook.

„Vooral die uitkomsten bij mannen zijn opvallend”, zegt Jaddoe. „Uit kleinschalige studies weten we al wel dat bij veel mannen met obesitas het sperma afwijkend is. Dat zit hem in het aantal zaadcellen en mogelijk in het functioneren daarvan. Maar ook in de samenstelling van de vloeistof eromheen.” Nu blijkt dus dat bij mannen metéén buiten de gezonde BMI-range de zwangerschapskans al afneemt – dus niet alleen bij obesitas. „We zijn wel benieuwd waar hem dat precies in zit”, zegt Jaddoe. „Dat gaan we in Generation R Next verder onderzoeken.”


Lees ook

WHO: een op zes mensen worstelt met onvruchtbaarheid

Wereldwijd worstelen een op de zes mensen met onvruchtbaarheid.

Ondergewicht

Opvallend is ook dat óndergewicht invloed heeft op de vruchtbaarheid. Vrouwen met ondergewicht hebben maar liefst 88 procent meer kans op vruchtbaarheidsproblemen – veel meer dus dan vrouwen met obesitas.

„Ons onderzoek laat zien dat een gezond gewicht bij zowel vrouwen als mannen al vóór de kinderwens belangrijk is”, vat Jaddoe samen. „Uiteraard voor henzelf, maar dus ook voor de kansen op een gezonde zwangerschap.” Niet onbelangrijk, merkt hij op, want zo’n 40 procent van de mensen in deze leeftijdscategorie is te zwaar en 10 procent heeft ondergewicht.

Er zijn al wel programma’s die stellen helpen een gezond gewicht te bereiken of te behouden, zodra ze in een traject van vruchtbaarheidsbehandeling zitten, benadrukt Jaddoe. „Maar deze studie laat zien dat dit al daarvóór van belang is. Dat kan enorm veel positieve effecten hebben op de toekomstige ouders en hun kinderen. En het kan helpen de kosten te beperken die gepaard gaan met vruchtbaarheidsbehandelingen.”


Lees ook

Een dna-test voor iedereen met een kinderwens