Column | Het Westen moet Oekraïne zo sterk mogelijk maken: ook met raketten

Op adviseurs van regeringsleiders rust een grote verantwoordelijkheid: zij zijn de oren en de ogen van de leider, filteren en ordenen informatie, helpen hem/haar tot een besluit te komen. Maar dat is niets vergeleken met de last die rust op de schouders van de eindverantwoordelijke zélf, zeker als het gaat over oorlog en vrede. Gaat het fout, wijst iedereen naar de leider.

Het is dus niet zo gek dat de Amerikaanse president Biden even aarzelt over de inzet van westerse raketten tegen Russische doelen ín Rusland. Tot nu toe mogen westerse wapens vrijwel uitsluitend ingezet worden tegen Russen op Oekraïens grondgebied.

President Zelensky bedelt zowat om de dag om toestemming Amerikaanse en Britse raketten ook tot ver achter de Oekraïens-Russische grens in te zetten. De Russische president Poetin heeft er geen twijfel over laten bestaan dat de NAVO dan zijn inziens in oorlog komt met kernmacht Rusland.

Wat zou jij adviseren?

Eind vorige week sprak Biden met de Britse premier Starmer over de wens van Zelensky. Starmer zei na afloop dat de discussie komende week in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York voortgezet zal worden. Het is goed mogelijk dat de twee toch een besluit hebben genomen, maar dat niet publiek maken. De levering van Amerikaanse ATACMS-raketten werd vorige zomer stilgehouden om het transport van de wapens naar Oekraïne niet in gevaar te brengen en om Kyiv het voordeel van de verrassing te geven.

Professionals zeggen intussen dat het kán en dat het mag. Luitenant-admiraal Rob Bauer, voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, bijvoorbeeld, onderstreepte dat het oorlogsrecht het gebruik van de raketten in Rusland toestaat en dat het uit militair oogpunt alleen maar logisch is depots en aanvoerroutes in Rusland uit te schakelen. NAVO-chef Jens Stoltenberg vindt dan ook dat de restricties opgeheven moeten worden. Hij wees er ook op dat Iran en Noord-Korea raketten aan Moskou leveren.

Als de inzet van de schaarse en dure wapens (1 miljoen per stuk) juridisch akkoord is en militair verstandig, dan rest de vraag hoe groot je het risico op escalatie inschat. Dat risico, zeggen de voorstanders, moet je niet overdrijven. Het Westen ging met wapenleveranties steeds weer een stap verder. Van houwitsers naar tanks, naar vliegtuigen, naar lange afstandsraketten met bijsluiter. Bij elke stap dreigde Moskou met vergelding. En wat gebeurde er? Vrijwel niets. Met andere woorden: Poetin bluft en daar moet je je niet door laten intimideren. Hij heeft al tientallen keren gedreigd en niet doorgezet.

De ‘historische reeks’ is een sterk argument, maar het is helaas niet waterdicht. Je kunt uit het verleden niet met zekerheid de toekomst destilleren. De reeks loze dreigementen maakt het misschien aannemelijker dat escalatie ook zal uitblijven als de westerse raketten doelen in Rusland raken, maar een wetmatigheid is dat niet. Er blijft dus altijd een risico.

Hoe groot is dat risico? Poetin heeft, lijkt het, geen belang bij een harde confrontatie met de NAVO – hij kan al niet winnen van Oekraïne. Maar ja, het leek ook volstrekt niet logisch dat hij een grootschalige invasie zou beginnen. Om het risico te verkleinen waarschuwt het Westen Poetin regelmatig in het openbaar én langs diplomatieke weg: doe geen gekke dingen. Ook drong het Westen er bij China op aan Poetin te waarschuwen.

Escalatie wil overigens niet zeggen dat Poetin meteen naar een kleine atoombom grijpt of een aanval op een NAVO-land begint. Hij heeft ook andere droeve opties: het bombarderen van Oekraïense burgers, sabotageacties in het Westen, wapens en technologie leveren aan regimes die een conflict uitvechten met het Westen.

Uiteindelijk komt het bij steun aan Oekraïne steeds weer neer op hetzelfde dilemma. Als Poetin de oorlog niet staakt, dan zijn er twee opties. Of het Westen laat Oekraïne aan zijn lot over en accepteert dat het conflict eindigt met terreinwinst voor Poetin én het risico dat na een aanvankelijk staakt-het-vuren het conflict ooit weer oplaait. Of het Westen blijft achter Kyiv staan en moet van tijd tot tijd een ‘rode lijn’ van Moskou overschrijden, zwaardere wapens sturen, en het risico van escalatie op de koop toenemen.

Aan een onderhandelingstafel moet Oekraïne zo sterk mogelijk voor de dag komen en Moskou zo zwak mogelijk. Als je nu nee zegt tegen de inzet van raketten in Rusland doe je het omgekeerde: je maakt Oekraïne zwakker dan nodig is en Moskou sterker.

Redacteur geopolitiek Michel Kerres schrijft hier om de week over de kantelende wereldorde.