Ouderen op straat na Russische aanval op verzorgingstehuis in Oekraïense grensregio Soemy

Bij een Russische aanval op een verzorgingstehuis in de regio Soemy, in het noordoosten van Oekraïne, is donderdag zeker één dode gevallen. Dertien andere personen raakten gewond. Dat melden de Oekraïense krant Kyiv Independent en de omroep Suspilne op basis van lokale autoriteiten. De gouverneur van Soemy heeft inmiddels een verklaring gegeven op televisie.

Op beelden is te zien hoe het bombardement het rusthuis heeft beschadigd. „Bewoners waren aan het lunchen of rustten toen de aanval werd gepleegd”, zegt de gouverneur. Op beelden is te zien hoe een deel van de ouderen na de aanval op straat kwam te liggen. „Ze hebben medische en psychologische hulp nodig”, aldus de gouverneur. Hulpverleners hebben dekens uitgedeeld. Het verzorgingstehuis had 221 bewoners. Een deel van hen is inmiddels geëvacueerd.

De bombardementen op de grensregio Soemy zijn volgens de Kyiv Independent verhevigd sinds de Oekraïense aanval op het Russische Koersk. Oekraïne zou 45.000 inwoners van Soemy willen evacueren.


Liveblog
Oorlog in Oekraïne


Scheidend NAVO-baas Stoltenberg: huidige defensie-uitgaven ‘bij lange na niet genoeg’