Hongarije wil net als Nederland opt-out voor asiel- en migratieregels van de EU

De Hongaarse regering wil Nederland volgen met het vragen van een opt-out voor regels voor asiel en migratie van de Europese Unie. „Drastische maatregelen zijn nodig om illegale migratie tegen te gaan”, schreef de Hongaarse minister voor Europese Zaken János Bóka op X. Hongarije zal de „nodige juridische en administratieve stappen” ondernemen, maar blijft een „toegewijd lid van het Schengengebied”, stelt Bóka woensdagavond in zijn bericht.

Wel voegt hij toe dat de maatregelen alleen doorgevoerd kunnen worden als het Europese Verdrag wordt gewijzigd. Dat verdrag bleek woensdag ook een obstakel voor de gewenste plannen van migratieminister Marjolein Faber (PVV). Faber wil een uitzonderingspositie voor migratie binnen Europa. „Wij moeten gaan over ons eigen asielbeleid!”, schreef zij woensdag op X. Maar haar brief aan de Europese Commissie bleek iets genuanceerder. Daarin staat dat Nederland zo’n opt-out pas wil doorvoeren bij een wijziging van het EU-verdrag.


Lees ook

Wie Fabers brief leest, ziet: Nederland zal Europees asielbeleid niet aanvechten

Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, woensdag in Den Haag tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Minste asielaanvragen

Het laatste Europese verdrag over migratie stamt uit 2007. Onderhandelingen over een nieuw verdrag staan voorlopig niet op de planning. Tot die tijd „blijven de EU-regels voor asiel en migratie bindend voor Nederland”, benadrukte de Europese Commissie in een eerste reactie op de brief van minister Faber.

Hongarije ontving in 2023 de minste asielaanvragen van alle EU-lidstaten. Zowel in absolute aantallen als per duizend inwoners stond het land onderaan de ranglijst. Toch is de Hongaarse premier Viktor Orbán binnen de EU een van de felste stemmen in het anti-migratiedebat. In absolute aantallen staat Nederland op de zevende plaats. Duitsland ontving de meeste asielaanvragen van alle 27 lidstaten, zo staat in de Staat van Migratie, het jaarlijkse rapport over migratie van het kabinet.

De Europese Commissie heeft vooralsnog niet gereageerd op de plannen van Hongarije. Mocht het tot een overleg komen, dan moeten 27 lidstaten en het Europese Parlement over een uitzonderingspositie van een andere lidstaat stemmen. Dat Nederland en Hongarije een uitzonderingspositie zullen krijgen bij nieuwe onderhandelingen, is dan ook nog lang niet zeker.