Opinie | Grenscontroles doen het Europese ideaal wankelen

Afgelopen week trok een golf van verontwaardiging over het Europese continent vanwege de aankondiging van de herinvoering van de paspoortcontroles aan de Duitse grens. Een beeld waarvan we dachten het in de vorige eeuw achtergelaten te hebben keerde terug: dichte slagbomen, bemande grensposten en lange rijen wachtende automobilisten die met de paspoort in de hand langzaam door kunnen rijden. Zo ver is het nog niet, maar het Europese ideaal – het vrij kunnen reizen, werken, studeren en verblijven in andere Europese lidstaten – staat steeds meer onder druk door de toenemende invloed van radicaal-rechts.

Het invoeren van grenscontroles is niet nieuw. Afgelopen zomer nog vond dit plaats vanwege het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland en de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs, en al vanaf vorig jaar september wordt er gecontroleerd bij de Duitse grens met Polen en Tsjechië. Deze controles worden nu dus uitgebreid naar de andere omringende landen. Vanaf 2015, en met name tijdens de coronacrisis, werden er aan de lopende band grenscontroles ingevoerd. Door de ingevoerde maatregelen zijn er op dit moment binnen het Schengengebied meer grenzen waar wél gecontroleerd wordt dan niet. Het gemakkelijk kunnen reizen naar andere lidstaten staat voor Europeanen dus al geruime tijd onder druk.

Symboolpolitiek

Wat steeds meer zichtbaar is geworden, is de toegenomen invloed van radicaal-rechtse partijen op het pro-Europese politieke midden en de verrechtsing van de Europese politiek in de praktijk. De regering-Scholz besloot, na recente dodelijke mesaanvallen en de daaropvolgende historische verkiezingsoverwinning van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), geen nieuwe nederlaag af te wachten voor de komende verkiezingen in de Duitse deelstaat Brandenburg. Ook daar staat de AfD bovenaan de peilingen. Het resultaat: paspoortcontroles aan alle negen aangrenzende Europese lidstaten om illegale migratie en grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. De vraag is hoe de controles praktisch uitgevoerd gaan worden, en vooral hoe effectief deze symboolpolitiek is. Wat in ieder geval glashelder is: de radicaal-rechtse beweging krijgt haar zin.

Op het moment zijn er binnen Schengen meer grenzen waar wél gecontroleerd wordt dan niet

PVV-leider Geert Wilders was er als de kippen bij om te melden dat hij het een goed idee vindt om paspoortcontroles in te voeren, Marine Le Pen van Rassemblement National sloot zich hierbij aan. „Scholz, welkom bij de club! #StopMigratie”, schreef de Hongaarse premier Viktor Orbán op X. De steun van radicaal-rechtse partijen voor Duitse grenscontroles mag geen verrassing zijn, maar ook VVD-leider Dilan Yesilgöz noemde de grenscontroles „superinteressant”. De Duitse christen-democraten, die in de oppositie zitten, oefenden druk uit op de regering om nog steviger in te grijpen. Momenteel buigen met name de centrum-rechtse partijen mee met het narratief dat het sluiten van de binnengrenzen migratie vermindert, waardoor de wens van een gesloten Europa van Wilders en consorten gesteund wordt. Kan het politieke midden hier een eigen, positief verhaal tegenover zetten, waarin de economische noodzaak van en een discussie over de verschillende soorten migratie een rol speelt?

Verworven vrijheden

Het simpele verhaal van grenzen dicht is daarbij niet wat Europeanen zelf willen, zo blijkt uit onderzoek. Volgens de Eurobarometer van afgelopen april en mei is ongeveer twee op de drie ondervraagde Europeanen zelfs voor een gemeenschappelijk Europees asielbeleid, in Nederland is dat 82 procent. De bevolking zoekt bescherming op nationaal niveau, maar vraagt dus om Europese oplossingen. Het is nog afwachten of de inwerkingtreding van het Europees migratiepact in 2026, waarin dit gemeenschappelijk beleid vorm krijgt, de gevraagde oplossingen kan bieden.

Ook valt uit datzelfde onderzoek af te leiden dat Europeanen hun verworven vrijheden niet kwijt willen. Meer dan 8 op de 10 ondervraagden is voorstander van vrij verkeer van personen, en van de Nederlandse ondervraagden was dit zelfs 86 procent. Het is tekenend voor de internationale blik van de huidige generaties Europeanen: in coronatijd was in alle lagen van de samenleving de verontwaardiging groot toen de grenzen potdicht zaten en een flitsbezoek aan Düsseldorf, Keulen of Antwerpen niet meer mogelijk was. Als de vrachtwagens afgelopen zomer niet konden doorrijden door de grenscontroles vanwege het EK voetbal, werd er gemopperd over de verspilde wachttijd die simpelweg geld kostte. Dat is de tastbaarheid van het Europese ideaal waardoor we als Europeanen meer verbonden zijn dan ooit, het ideaal dat op het spel staat door nationalistische politici.

Prikkeldraad

Uiteindelijk is het gevoel van medemenselijkheid de grootste verliezer van de huidige nationalistische trend in Europa, met name voor hen die niet over een Europees paspoort beschikken. Waar de met prikkeldraad opgetogen muren van Fort Europa steeds hoger worden opgetrokken, zien we nu ook hoe gesloten detentiecentra aan de randen van het continent ontstaan, de boten teruggeduwd worden naar zee en vluchtelingen vast komen te zitten tussen nationale grenzen en procedures.

Het invoeren van de Duitse paspoortcontroles is niet de bijl aan de wortel van het Europese ideaal. Nog niet. Maar door het narratief van radicaal-rechts te volgen, wordt dit uiteindelijk wel op het spel gezet.


Lees ook

Extra grenscontroles maken asielzoekers nog meer kop van Jut

Extra grenscontroles maken asielzoekers nog meer kop van Jut