Fuck the system, zegt Salim J. die bier zou hebben gestolen. Said zou agenten hebben beledigd: ‘Jullie zijn kankergroentjes’

De advocaat van Salim J. betreedt de rechtbank met een brede glimlach. „Mooi, stipt op tijd vandaag”, zegt hij. Op deze vrijdagmiddag behandelt de politierechter in de rechtbank van Amsterdam tijdens een middagzitting een hele rits strafzaken, vandaag zeven in totaal. De zaken van een politierechter hebben met elkaar gemeen dat maximaal een jaar gevangenisstraf op het delict staat. De rechter doet direct uitspraak. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel tijd iedere verdachte vereist – als die spraakzaam is, ben je zo een uur verder, terwijl er vaak niet meer dan een halfuur per zaak wordt gepland.

De dakloze en werkloze Salim J. (32) wordt door een zij-ingang naar binnen begeleid door twee agenten. Priemende ogen in een gespannen gezicht. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 8 augustus twee sixpacks bier heeft gestolen en een paar weken later een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) heeft beledigd.

Alcoholprobleem

„Hoe gaat het met u?”, vraagt de rechter.

J., afgemeten: „Ik zit vast, dus.” Hij is gedetineerd vanwege een andere diefstal: een blikje Pringles en een makreel. „Ik moest wat eten.”

De rechter vraagt de verdachte of die iets dichter bij de microfoon wil gaan zitten, want hij is slecht te verstaan.

Een harde stem schalt door de zaal: „Alpha, Dirk, test.”

De rechter: „Zo hard hoeft nu ook weer niet.”

Over de diefstallen is Salim J. heel duidelijk: dat heeft hij gedaan. Hij was net uit de gevangenis en had geen geld, maar wel honger en dorst, verklaart hij. Maar het incident met de boa noemt hij „nonsens”. Hij heeft haar volgens de rechter onder meer „kankerhoertje” genoemd nadat ze hem erop aansprak dat hij geen alcohol mocht drinken. J. schudt zijn hoofd. Hij wil geen uitleg geven, maar ontkent de verklaring van de boa. Iedereen maakt er volgens hem een „eigen verhaal” van. „Fuck the system heb ik tegen haar gezegd. Ik zeg het nu ook in uw gezicht: fuck the system”.

Twee agenten staan natuurlijk sterker dan ik alleen

Rais B.
verdachte

Een boa, zegt de rechter even later, heeft „een ambtsbelofte”. Daarom hoeft er maar één bewijsmiddel te zijn voor het incident, in plaats van twee, zoals gebruikelijk in andere gevallen.

Ook tijdens een andere zaak deze middag wantrouwt de verdachte de autoriteiten. Ten overstaan van onder meer diens schoonfamilie, diverse van hun buren en zijn eigen jonge kinderen, zou vliegveldmedewerker Rais B. (33) de politie hebben uitgescholden toen die hem wilde aanhouden wegens openbaar dronkenschap. De rechter houdt B. voor wat hij volgens de agenten tegen hen heeft gezegd. „Ik pak jullie, jullie gaan zien. Ik heb mannen in Amsterdam. We gaan jullie klappen, dat beloof ik. Jullie zijn kankergroentjes, jullie gaan zien. Hou me maar aan, ik heb schijt aan jullie. Ik neuk jullie in je reet. Ik heb een tweeling. Ik hoop dat jullie kinderen doodgaan in de buik van jullie vrouw.”

B., gekleed in een zwarte Armani-trui met wit logo, reageert ontkennend. „Zo, dat is een heel verhaal dat ze erbij hebben verzonnen, zeg. Twee agenten staan natuurlijk sterker dan ik alleen.”

De rechter: „Als ik het lees, lijkt het alsof ze u kans op kans hebben gegeven.” De rechter vertelt dat de agenten hem er met een waarschuwing van af wilden laten komen toen bleek dat zijn kinderen er waren, maar dat Rais B. maar bleef schelden en schreeuwen, de hele buurt op zijn kop zette.

Iedereen maakt er een eigen verhaal van

Salim J.
verdachte

B.: „Ze mogen me niet, kijk wat ze allemaal zeggen.” Wat er dan wel is gebeurd, vertelt hij niet. Het contact met zijn schoonfamilie is sindsdien niet meer wat het is geweest.

Zowel Rais B. als Salim J. worden veroordeeld voor de feiten die ze ontkennen. B. krijgt een taakstraf van veertig uur en moet zich melden bij de reclassering voor hulp bij zijn alcoholprobleem. Salim J., die een uitgebreid strafblad met betrekking tot diefstal heeft en bij elkaar al jaren in de gevangenis heeft doorgebracht, krijgt een voorwaardelijke straf van zes weken. Onderdeel van zijn straf is ook dat hij met de reclassering moet praten over eventuele psychische problemen.

„Veel succes met je leven”, zegt Salim J. tegen niemand in het bijzonder als hij door de agenten wordt afgevoerd.



Delen