Provincie Utrecht mag wolf Utrechtse Heuvelrug niet zenderen

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m, beter bekend als Bram, die op de Utrechtse Heuvelrug leeft. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag besloten. Volgens de rechtbank waren de argumenten van de provincie om over te gaan tot de beoogde maatregelen niet goed genoeg.

Volgens de rechtbank heeft de provincie te weinig informatie gegeven over incidenten. Daardoor zou niet goed te beoordelen zijn of de wolf daadwerkelijk een gevaar is voor de omgeving, zoals de provincie stelt. Welke andere maatregelen de provincie zou kunnen nemen, is volgens de rechtbank ook onduidelijk.

Tot maandag leek de provincie Utrecht een omgevingsvergunning te krijgen. Die had het naast het mogen zenderen van de wolf ook mogelijk gemaakt het dier te beschieten met een paintballgeweer. Het doel: de wolf weer mensenschuw maken.

De rechter moest uitspraak doen omdat de Faunabescherming en Animal Rights hadden gevraagd de vergunning voorlopig op te schorten, in afwachting van de bezwaarprocedure die nog loopt bij de provincie. De organisaties vonden de beoogde maatregelen veel te ver gaan. Het kan nog zeker drie maanden duren voordat er in de procedure een besluit volgt. Het verbod voor de provincie geldt tot twee weken na dat besluit.

Bram houdt de gemoederen in de provincie Utrecht al langer bezig. De provincie krijgt sinds maart 2023 al meldingen over incidenten waar de wolf bij betrokken was. Afgelopen maand nog duwde Bram een meisje omver in de gemeente Leusden, eerder beet hij een hond.


Lees ook

Utrecht wil wolf ‘Bram’ zenderen, maar voor dierenorganisaties gaat dat veel te ver

Een waarschuwingsbord voor de wolf in de bossen bij de Utrechtse Heuvelrug.