Franse Eurocommissaris Thierry Breton stapt per direct op

Thierry Breton, de Franse Eurocommissaris voor de Interne Markt, stapt per direct op. Dat heeft hij maandagochtend op X bekendgemaakt middels een open brief aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Breton was door Frankrijk naar voren geschoven voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. In zijn open brief schrijft hij dat Von der Leyen Frankrijk vroeg om zijn kandidatuur terug te trekken „om persoonlijke redenen”, die niet met hem zouden zijn besproken. Volgens Breton bood de commissievoorzitter Frankrijk in ruil een grotere portefeuille aan. De Fransman verwijt Von der Leyen er een „twijfelachtige manier van besturen” op na te houden.

Breton kwam vorige maand in opspraak omdat hij publiekelijk de confrontatie zocht met de eigenaar van X, de miljardair Elon Musk. In aanloop naar Musks live-interview met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump publiceerde Breton op X ook een open brief, ditmaal aan Musk. Daarin wees Breton Musk erop dat zijn platform volgens de Europese regels de verspreiding van haat en desinformatie moet voorkomen. Musk reageerde met „fuck your own face”. De Europese Commissie liet kort daarop weten dat Breton de brief op eigen houtje had geplaatst.


Lees ook

Technologische achterstand? Europa is juist ‘goed voorbereid op de digitale toekomst’

Technologische achterstand? Europa is juist ‘goed voorbereid op de digitale toekomst’