Schade en evacuaties door noodweer in Midden- en Oost-Europa

Laatste update:

Het noodweer in Midden-Europa houdt aan en zorgt voor grote overlast in onder meer Oostenrijk, Tsjechië en Polen. Daar is in de nacht van zaterdag op zondag een dam overstroomd. Inwoners van omliggende dorpen zijn geëvacueerd.

Op beelden die op X worden gedeeld is te zien hoe water over de rand van de Międzygórze-dam in de Poolse gemeente Bystrzyca Kłodzka stroomt. De dam is 29 meter hoog en overstroomde voor het laatst in 1997, schrijft de Poolse nieuwssite Wirtualna Polska. Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft instructies voor omwonenden verspreid en adviseert burgers met een vlaggensysteem te werken, aldus Wirtualna Polska. Zo geeft een rode vlag, of bijvoorbeeld een rood shirt, aan de buitenkant van het huis de noodzaak tot medische hulp aan.

En in Oostenrijk is het aantal gemeenten dat is aangemerkt als rampgebied uitgebreid naar boven de veertig. In Roemenië zijn kampen opgezet voor mensen die hun huis moesten ontvluchten. En in Tsjechië zouden al zo’n 50.000 huishoudens zijn geëvacueerd, meldt de BBC.

Midden-Europa kampt met zware regenval. Eerder was al bekend dat het noodweer het weekend zou aanhouden. Zo kunnen de zwaarst getroffen gebieden in vier dagen tijd te maken krijgen met een derde van het aantal regen dat normaal jaarlijks valt. In Roemenië zijn zeker vijf mensen omgekomen. Hoeveel slachtoffers het noodweer elders heeft gemaakt is vooralsnog onduidelijk.


Lees ook

Noodweer in Midden- en Oost-Europa, vijf doden in Roemenië

Overstroomde straat in Lubrza, een dorp in het zuidwesten van Polen.